Plaća se bogatstvom, a stvarne vrijednosti su puno manje
Foto: EPA

Ljeto koje će promijeniti sve

Plaća se bogatstvom, a stvarne vrijednosti su puno manje

Ovog ljeta smo svjedočili nekolicini astronomskih transfera. Prelazni rok koji je iza nas je obilježio Neymar, a mnogi predviđaju da fudbal, nakon njegovog transfera, više nikada neće biti isti.

Države isplaćuju naknade za transfere, izbjegava se plaćanje poreza, krši Finansijski fair play, a sve je počelo nebulozno skupim transferom Neymara iz Barcelone u PSG.

Neymar je plaćen 222 miliona eura, što je kao posljedicu izazvalo apsurdno "gađanje milionima" na tržištu igrača. Istina nekoliko transfera realizovanih i prije njegovog dostiglo je nestvarno visoke cifre. Osrednji igrači plaćani su desetinama miliona eura, a oni koji su proglašeni velikim talentima i više od 100 miliona eura.

Posebno je zanimljiva razlika između procijenjene vrijednosti igrača i visine naknade koja je plaćena prilikom njihovih transfera.

Kao primjer možemo uzeti neke od "hit" igrača ovog ljeta.

Procijenjena vrijednost Kyliana Mbappea je 92.6 miliona eura, dok će PSG za njegove usluge Monacu isplatiti čak 180 miliona eura, dakle razlika između njegove vrijednosti i visine naknade iznosi nevjerovatnih 87.4 miliona eura.

Vrijednost Ousmane Dembelea procijenjena je na 95.8 miliona eura, dok je Barcelona za njega Dortmundu platila 147 miliona eura. 

Možda najveća razlika između vrijednosti i visine transfera primjećuje se kod mladog Jordana Pickforda, novog golmana Evertona.

Naime, Karamelu su ovog talentovanog golmana platile čak 34.3 miliona eura, iako je njegova procijenjena vrijednost svega 6.8 miliona eura.

Foto: Bleacher Report

Promo

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi