Plavi pokazali snagu, Odović položio desetkom

Nakon plasmana u 3. pretkolo Evropa lige

Plavi pokazali snagu, Odović položio desetkom

Četiri utakmice, četiri pobjede, gol razlika 6:0. To je najkraći rezime nastupa Željezničara u prekolima Evropske lige. Rezultat koji se mora respektovati, jer ne primiti gol u četiri evropske utakmice nije lako bez obzira o imenu protivnika. Kroz četiri utakmice vidjeli smo jedan prije svega borbeni, ali i ono što je najvažnije disciplinovani Željezničar.

Ekipu koja u defanzivi izgleda čvrsto, poprilično sigurno, čiji igrači "ne otkrivaju toplu vodu" tamo gdje nije potrebno. Stoperi i bekovi odrađuju veliki dio posla, baš kao što su veznjaci spremni pomoći u defanzivi možda čak jednako dobro kao i u ofanzivi. Bogdanović i Kosorić podnose veliki teret, baš kao i Memija odnosno Kvesić, pogotovo zadnja dvojica koji su spremni dati nešto više i u igri prema naprijed. Mladi Memija je u pojedinim momentima susreta sa Ferencvarošem podsjećao na pravog modernog bočnog igrača, koji se danas jako cijene u Evropi i ako se nastavi razvijati ovim tempom, sasvim sigurno će uskoro zaigrati u nekom klubu iz liga petice, a i reprezentacija bi mogla dobiti modernog desnog bočnog za duži vremenski period.

U veznom redu Plavi imaju Hadžiahmetovića, Damir Sadiković te pravo osvježenje  Blagojevića, koji je u formi onakvoj kakvoj je bio po dolasku u Velež.  U ovoj poprilično mladoj ekipi, godinama odskaču Ognjen Đelmić i Zoran Kokot igrači koji još uvijek mogu zabiti iz prve prve prilike, što se u ostalom i događalo u susretu sa Mađarima. U vrhu napada protiv Mađara je igrao Bajić, koji je pokazao dosta toga. Istina, Bajić ima, fudbalskim riječnikom samo jednu nogu, ali njegova ljevica je fenomenalna, a kada primi loptu teško mu je neko može oduzeti. Svakako da ne treba zaboraviti niti igrače koji s klupe čekau priliku, prije svega na mladog Dženisa Beganovića, koji je iz susreta u susret sve zreliji i bolji.

I dok je protiv Maltežana Željezničar trebao biti taj koji će se prvi nametnutni, koji će opravdati status favorita, protiv Ferencavaroša se Željo postavio najbolje što je mogao, kako u prvoj tako i u drugoj utakmici.

Naravnno, nije bilo sve idealno, imali su Mađari svoje minute, svoje prilike, ali ih je u dva duela s obzirom na ulogu favorita bilo premalo. Istina, i sreća je u par navrata nagradila izabranike Milomira Odovića, ali ako ćemo biti iskreni, svojim odnosom su je zaslužili. Probali su Mađari upornim centaršutevima ali nije išlo. Još jednom se pokazalo kako ona ekipa koja se postavi kako treba, u kojoj se zna kolika je odgovornost jednog ili drugog igrača, može biti tvrd orah, bez obzira na ime.

Potražite više informacija na temu Liga prvaka:

Milomir Odović se još jednom potvrdio kao vrlo dobar trener upravo u takvim situacijama, a njegov posao su mu svakako olakšali njegovi igrači koji su devedeset ili nešto više minuta bili spremni za trku, pokrivanja, uklizavanja, zatvaranja. Zato niti izmjene koje je radio Thomas Doll nisu mogle dati rezultata.

Odović nakon Budimpešte nije bio zadovoljan posjedom lopte, tražio je od igrača da u revanšu probaju što duže držati loptu u svojim nogama, da budu pametniji. I to se dogodilo, Željo nije srljao, strpljivo je čekao na prilike koje su se ukazale i na kraju je stigao do trećeg pretkola i Standarda, belgijskog sastava koji će biti sasvim druga priča u odnosu na Ferencvaroš. No, Plavi se ne trebaju unaprijed predati. I Ferencvaroš je bio favorit, pa je prošao onako kako je prošao.

Zaprati FK Željezničar, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
FK Željezničar Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.