Pogled u historiju: BiH pripada prošlost, Belgiji sadašnjost
Foto: EPA

Međusobni dueli

Pogled u historiju: BiH pripada prošlost, Belgiji sadašnjost

Fudbalska reprezentacija Bosne i Hercegovine večeras će na "Grbavici" odigrati pretposljednji meč kvalifikacija za plasman na Mundijal. 

Bh. fudbaleri predvođeni selektorom Mehmedom Baždarevićem će pokušati iznenaditi i pobijediti favorizovanu Belgiju, inače petu selekciju svijeta, jer bi u suprotnom sve drugo šanse za plasmanom u baraž svelo na minimum. 

Ukoliko pogled bacimo u prošlost, Bosna i Hercegovina se sa Belgijom dosad u međunarodnim takmičenjima  sastajala sedam puta i skor je - izjednačen. I jedni i drugi su upisali po tri pobjede, a jednom je utakmica završila bez pobjednika. 

Po prvi put, Bosna i Hercegovina je sa "crvenim đavolima" snage odmjerila u martu 2005. godine u Briselu. Iako smo poveli već u prvoj minuti golom Zlatana Bajramovića, do kraja poluvremena Belgijanci su uspjeli da preokrenu rezultatu u svoju korist i u konačnici slave s ubjedljivih 4:1. 

Drugu utakmicu Bosna i Hercegovina i Belgija su odigrale 3. septembra 2005. godine u Zenici. Više razloga za slavlje imao je naš državni tim koji je slavio s minimalnih 1:0, a jedini gol na utakmici postigao je Barbarez u 62. minuti. 

U sljedećim kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo 2010., Bosna i Hercegovina i Belgija su voljom žrijeba opet bile u istoj grupi. U obje utakmice Zmajevi su pod vodstvom Miroslava Blaževića bili uspješniji te zabilježili pobjede. Prvobitno su naši momci u Genku slavili sa 4:2 golovima Džeke, Jahića, Bajramovića i Misimovića, da bi nekoliko dana kasnije u Zenici dva gola Džeke donijela pobjedi Bosni i Hercegovini rezultatom 4:2. 

Naredni okršaj između ove dvije selekcije viđen je u kvalifikacijama za Euro 2016. U Zenici, 13. oktobra 2014. godine, meč između Bosne i Hercegovine i Belgije je završen neriješenim ishodom 1:1. Zmajevi su poveli u 28. minuti preko Džeke, međutim vodstvo nije dugo trajalo, pošto je u šestoj minuti nastavka izjednačio Nainggolan i, ispostavit će se, postavio konačan rezultat na Bilinom Polju. Nedugo nakon toga Belgijanci su u revanšu odigranom u Briselu 3. septembra 2015. godine ostvarili pobjedu rezultatom 3:1. 

Posljednji meč sa Belgijom smo odigrali prošle godine u sklopu kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo 2018. Na stadionu u Briselu Belgijanci su rutinski slavili s ubjedljivih 4:0, a poveli su u 26. minuti nakon što je Spahić nespretno pogodio sopstvenu mrežu. Tri minute kasnije prednost je udvostručio Hazard i postavio konačan rezultat prvog poluvremena. Do kraja meča Belgija je preko Alderweirelda i Lukakua postigla još dva pogotka. 

Potražite više informacija na temu Kvalifikacije za SP:

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi