Pokrenuta istraga protiv predsjednika PSG-a
Foto: EPA

Mito i korupcija u FIFA-i

Pokrenuta istraga protiv predsjednika PSG-a

Teme:

Švicarski tužitelji su odličili pokrenuti krivičnu istragu protiv prvog čovjeka Paris Saint-Germaina Nassera Al-Khelaifija zbog navodnog podmićivanja bivšeg generalnog sekretara FIFA-e.

Al-Khelaifi se sumnjiči da je podmićivao nekadašnjeg generalnog sekretara FIFA-e, Jeromea Valckea, koji mu je, u zamjenu za određenu materijalnu korist, trebao dodijeliti medijska prava za Mundijal 2026., ali i 2030. godine.

Prema navodima BBC Sporta, Ured državnog tužioca u Švicarskoj je pokrenuo krivični postupak na osnovu informacija koje su prikupljene o nezakonitim radnjama Valckea i Al-Khelaifija.

Ured državnog tužioca "sumnja da je Jerome Valcke prihvatio neprikladna sredstva od biznismena iz sektora sportskih prava, kako bi iste nagradio dodjelom medijskih prava, za područje nekoliko država, kada su u pitanju svjetska prvenstva 2018., 2022., 2026. i 2030 godine. A kada su u pitanju svjetska prvenstva 2026. i 2030. godine upravo se Al-Khelaifi dovodi u vezu sa Valckeom i dodjelom medijskih prava za teritoriju određenih država.

Promo

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi