Pokrenuta istraga protiv predsjednika PSG-a
Foto: EPA

Mito i korupcija u FIFA-i

Pokrenuta istraga protiv predsjednika PSG-a

Piše: R. Pašić
Švicarski tužitelji su odličili pokrenuti krivičnu istragu protiv prvog čovjeka Paris Saint-Germaina Nassera Al-Khelaifija zbog navodnog podmićivanja bivšeg generalnog sekretara FIFA-e.

Al-Khelaifi se sumnjiči da je podmićivao nekadašnjeg generalnog sekretara FIFA-e, Jeromea Valckea, koji mu je, u zamjenu za određenu materijalnu korist, trebao dodijeliti medijska prava za Mundijal 2026., ali i 2030. godine.

Prema navodima BBC Sporta, Ured državnog tužioca u Švicarskoj je pokrenuo krivični postupak na osnovu informacija koje su prikupljene o nezakonitim radnjama Valckea i Al-Khelaifija.

Ured državnog tužioca "sumnja da je Jerome Valcke prihvatio neprikladna sredstva od biznismena iz sektora sportskih prava, kako bi iste nagradio dodjelom medijskih prava, za područje nekoliko država, kada su u pitanju svjetska prvenstva 2018., 2022., 2026. i 2030 godine. A kada su u pitanju svjetska prvenstva 2026. i 2030. godine upravo se Al-Khelaifi dovodi u vezu sa Valckeom i dodjelom medijskih prava za teritoriju određenih država.


Francuska liga