Poslije Sergeja Barbareza, Emir Spahić!

Halid 'mjesto Halida

Poslije Sergeja Barbareza, Emir Spahić!

Sergeja Barbareza ne treba posebno predstavljati. Nekadašnji član fudbalske reprezentacije Bosne i Hercegovine i njen kapiten svoju fudbalsku karijeru izgradio je u Njemačkoj, a njene najbolje godine proveo je upravo u redovima HSV-a za koji je danas Emir Spahić potpisao jednogodišnji ugovor.

Upravo je Spahić kapitensku traku u fudbalskoj reprezentacije Bosne i Hercegovine naslijedio od Barbareza, iako će mnogi reći da je ona tada trebala završiti na ruci Zvjezdana Misimovića.

Barbarez je dres HSV-a nosio šest godina. U periodu od 2000. do 2006. godine upisao je 174 nastupa za klub iz Hamburga i postigao 65 golova. U svojoj prvoj sezoni u dresu HSV-a Barbarez je postigao 22 gola, što je bilo dovoljno za titulu prvog strijelca Bundeslige.

Period u HSV-u, sa kojim je igrao i Ligu šampiona, svakako je najplodniji za Sergeja Barbareza. Za razliku od njega Spahić je na sjever Njemačke stigao sa 34 godine, ali sa renomeom jednog od najboljih stopera Bundeslige. Iako ga bije loš glas zbog incidenta sa zaštitarima u aprilu ove godine, zbog kojeg je dobio otkaz u Leverkusenu, Emirovo iskustvo i kvalitet sigurno će doprinijeti da se HSV na kraju ove sezone ne nađe tamo gdje se našao u prethodne dvije - razigravanju za opstanak u Bundesligi.

Od rođenog Dubrovčanina u HSV-u teško mogu očekivati golove kakve je davao Barbarez, ali borbenost i beskompromisnost, uz igrački kvalitet, sigurno su nešto što Spahić, bez obzira na godine, može da ponudi. Znali su to i u HSV-u kada su ga angažovali, jer za manje novaca kvalitetnijeg igrača teško da su mogli dovesti.

Ono što je zanimljivo jeste da je Barbarez nakon HSV-a igrao za Bayer Leverkusen još dvije sezone, a Spahić je samo krenuo u suprotnom pravcu.

Potražite više informacija na temu Bundesliga:

Dva slična karaktera, sve bi najbolje opisala pjesma Zabranjenog Pušenja "Halid 'mjesto Halida"...

Protekle dvije sezone Barbarez je bio veliki kritičar svog bivšeg kluba. Biće zanimljivo pratiti njegove komentare u narednoj sezoni.

Promo

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.