Poznato ko su kandidati za klupu Italije
Foto: EPA

Vrijeme za promjene

Poznato ko su kandidati za klupu Italije

E. Čaušević

Fudbalski savez Italije večeras je potvrdio da Giampiero Ventura više nije selektor Azzurra nakon što nije uspio da odvede ovu selekciju na Svjetsko prvenstvo prvi put nakon 1958. godine.

Ventura je na udaru italijanske javnosti bio od prvog dana jer su mnogi smatrali da on nije pravo rješenje za selektora Italije, a na kraju se to ispostavilo tačnim. Italijanski stručnjak je ekspresno postao najomraženija ličnost na Apeninima i ostat će zauvijek zapamćen kao trener koji nije uspio odvesti Italiju na Mundijal prvi put nakon 60 godina.

FS Italije je odlučio večeras da uruči otkaz Venturi koji je imao šansu da dostojanstveno napustio klupu ove selekcije. Međutim, on je nakon utakmice odbio da podnese ostavku jer je vjerovao da se stvari mogu popraviti. No, na kraju je shvatio da je na kratko samo odložio ono što se nije moglo izbjeći, a to je njegov otkaz.

O tome ko bi mogao biti novi selektor Italije početlo se špekulisati već nakon prvog meča baraža i poraza Azzurra u Švedskoj. Italijanski mediji prenijeli su večeras da su već poznati kandidati za novog selektora Italije, a navodno, na listi se nalazi pet imena.

Kako prenosi Football Italia, prva želja italijanskog Saveza je iskusni i proslavljeni Carlo Ancelotti. Ovaj stručnjak je trenutno bez posla nakon otkaza u Bayernu i ne bi bilo iznenađenje da Ancelotti odluči preuzeti kormilo Italije i krenuti u novu i veoma uzbudljivu avanturu.

Pored Ancelottija špekuliše se da se na listi kandidata nalazi i Roberto Mancini koji trenutno vodi ekipu Zenita. Mancini već godinama želi da vodi Azzurre, ali mu se nikada nije pružila prava prilika. No, možda je baš ovo trenutak koji je čekao Mancini sve ove godine. 

Potražite više informacija na temu Kvalifikacije za SP:

Pored pomenutog dvojca pojavilo se ime i trenera Sampdorije Marca Giampaola koji je član "novog vala" italijanskih trenera. Sampdorija godinama prodaje svoje najbolje igrače, no ovaj stručnjak redovno bilježi dobre rezultate s ovim timom. Ipak, kao i Ventura on nije imao šansu da se dokaže na najvišem nivou, odnosno najboljim italijanskim klubovima.

Na listi se nalaze i Massimiliano Allegri i Claudio Ranieri, ali u Italiji sumnjaju da će neko od njih biti izabran za novog trenera. Allegriju veoma dobro ide u Juventusu, dok je Ranieri tek preuzeo klupu Nantesa. Iako bi Ranieri sigurno bio spreman da razgovara mnogi vjeruju da prednost ispred njega imaju Ancelotti i Mancini. Ipak, Ranieri vjeruje u čuda, a naučio je u Leicesteru da su čuda moguća kada se najmanje nadate.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi