Premiership: Preporođeni Chelsea zasluženo na tronu
Foto: EPA

Završena sezona u Premier ligi

Premiership: Preporođeni Chelsea zasluženo na tronu

M. Šljivak

Još jedna sezona engleske Premier lige je iza nas. Nakon Leicestera, naslov najboljeg tima na Ostrvu osvojio je Chelsea, mora se priznati sasvim zasluženo.

Preporođeni Chelsea blistao s Conteom

Dolazak Antonija Contea na klupu londonskih Plavaca donio je i velika očekivanja i na kraju se to ispostavio kao pravi potez.

Iz kola u kolo ekipa sa Stamford Bridgea je briljirala. Sezonu su okončani sa samo pet poraza, a najbolje su igrali kada je bilo najpotrebnije i na kraju plavi dio Londona slavi još jednu titulu prvaka. 

Chelseaju je na ruku išla i činjenica da nisu imali dodatnog posla u evropskim takmičenjima, pa su bili mnogo odmorniji od rivala i to je možda i glavni razlog što su na kraju lakše od očekivanog stigli do trofeja prvaka Engleske.

Tottenham, Manchester City i Liverpool u Ligi prvaka

Tottenham je ponovo najveći gubitnik Premiershipa. Baš kao i prošle sezone, Spursi su i ove u samom finišu ostali bez titule, a završili su sa sedam bodova iza Chelseaja. Njih ćemo i u narednoj sezoni gledati u Ligi prvaka, a pored njih direktan plasman je ostvarila i ekipa Manchester Cityja.

Građani su u ovu sezonu ušli s velikim očekivanja. U klub je došao i mamac za trofeje Pep Guardiola, ali na kraju je broj trofeja pokazivao ogromnu nulu. Jedva se City domogao i direktnog plasmana u Ligu prvaka, što je barem neka utjeha za arapske bogataše na čelu ovog kluba.

Liverpool je imao još jednu turbulentnu sezonu. Tim pod vodstvom Jurgena Kloppa nije blistao, ali su se na kraju domogli četvrte pozicije, koja vodi u kvalifikacije za Ligu prvaka.

Česti kiksevi protiv malih timova su spriječili Redse da ostvare i bolji rezultat ove sezone, ali na kraju ipak zasluženo slave povratak među evropsku elitu.

Liga Evrope: Arsenal, Manchester United*, Everton

Arsenal će nakon 18 godina propustiti jednu sezonu Lige prvaka. Peta pozicija ove sezone najlošija je još od 1995. godine kada su Topnici završili kao 12. i sigurno da u sjevernom dijelu Londona ne mogu biti zadovoljni sezonom koja je iza njih. Arsenal ćemo od naredne sezone gledati u Evropskoj ligi, baš kao i ekipu Evertona, koja je pod vodstvom Ronalda Koeamana veći dio sezone igrala izuzetno dobro i zasluženo su u gornjem dijelu tabele.

Manchester United će svoju sudbinu za narednu sezonu krojiti u finalu Evropske lige protiv Ajaxa. Ako Crveni đavoli dođu do trofeja, umjesto ovog takmičenja, naredne sezone će igrati u Ligi prvaka, što je cilj tima s Old Trafforda.

Najveća razočarenja: Arsenal i Leicester

Arsenal će, kao što smo već spomenuli, nakon 18 godina ostati bez nastupa u Ligi prvaka. Nisu se Topnici uspjeli domoći četvrtog mjesta koje vodi u kvalifikacije i naredne sezone će vjerovatno biti veliki favoriti za osvajanje Evropske lige. Posljednji put su drugo po jačini takmičenje u Evropi igrali 2000. godine, kada su došli u finale tadašnjeg UEFA kupa, gdje ih je savladao turski Galatasaray.  Sezona koja je iza njih u Premier ligi je za zaborav, ali će ipak imati šansu za trofej, jer u finalu FA Kupa će igrati protiv gradskog rivala Chelseaja.

Leicester je u ovu sezonu ušao kao šampion Engleske. Lisice su pod vodstvom Claudija Renierija prošle godine šokirale svijet osvajanjem titule, ali u novoj sezoni tim je potpuno pao.

Od samog početka sezone se vidjelo da to nije onaj isti Leicester. Igra na više frontova ih je koštala, pa je ovaj tim tek u finišu uspio da osigura opstanak u Premiershipu.

Ranieri je u februaru dobio otkaz, a tim je ispadanja spasio njegov pomoćnik Craig Sheakspeare.

Timovi koji su ispali: Hull, Middlesbrough, Sunderland

Ove timove u narednoj sezoni nećemo gledati u društvu najboljih. Očajnu sezonu su imala sva tri tima, a naročito se to odnosi na Middlesbrough i Sunderland. Skromna igra i serije poraza na kraju su odlučile njihovu sudbinu i oni su preselili u niži rang takmičenja.

S njima će i ekipa Hulla. Ova ekipa je do kolo prije kraja bila u igri za opstanak, ali ih je težak raspored na kraju koštao i oni sele u Championship.

Novi članovi Premiershipa: Newcastle i Brighton

Newcastle ćemo od naredne sezone ponovo gledati u društvu najboljih. Tim Rafe Beniteza je uz ekipu Brightona, pokazao najviše u Championshipu i sasvim zasluženo ovi timovi ulaze u Premier ligu.

Potražite više informacija na temu Premier league:

Treći tim koji će kompletirati listu timova u Premier ligi biće poznat nakon duela na Wembleyu između Readinga i Huddersfielda.

Zaprati Chelsea, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
Chelsea Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

Promo

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi