Premijerligaški Feniks

Adam Lallana - Igrač koji se digao iz pepela

Premijerligaški Feniks

J. Murselović

Znate legendu o ptici Feniks?! Ukratko, po egipatskoj mitologiji, Feniks je sveto mitološko biće u obliku vatrene ptice i koje se uvijek diže iz pepela. Ne brinite, neću vas daviti pričom i kojekakvim legendama, ali u ovoj kolumni ću predstaviti igrača koji se digao iz pepela i koji je, iako prekrižen od strane brojnih fudbalskih stručnjaka, pronašao svoje mjesto u jednom od najvećih engleskih klubova gdje igra u izvanrednoj formi.

Zlobnici bi rekli da je Southampton u stvari Liverpool B. Clyne, Lovren, Lallana, Lambert i Mane. Pet igrača od kojih četiri igraju značajnu ulogu u Kloppovom Liverpoolu. Svi su ove sezone na visokom nivou – Mane se odlično uklopio u ekipu, sjajno sarađuje sa Coutinhom i Firminom, Lovren i Clyne su neizostavni članovi defanzivne četvorke, ali jedan od ovih igrača je uistinu poseban. To je Adam Lallana.

Lallana je u Liverpool došao 2014. godine i to nakon fenomenalne sezone u Southamptonu. Doveo ga je tadašnji menadžer Liverpoola, Brandon Rodgers, no taj period bio je period adaptacije, problema sa povredama i formom, tako da je Adam Lallana često bivao etiketiran kao promašena investicija, što i nije strani pojam kad je Liverpool u pitanju (dovoljno je pogledati transfere Carrolla, Bentekea i Downinga). No, za razliku od njih, Klopp je čvrsto vjerovao u Lallanine sposobnosti, znao je da ovaj sjajni veznjak može biti nosilac igre Liverpoola, kao što je to bio slučaj dok je nosio dres Southamptona. A, sudeći po ovome što je Lallana pokazao pod Kloppom u sezoni 2016/17, možemo samo skinuti kapu Nijemcu i reći kako je, po ko zna koji put, prepoznao sve kvalitete igrača kojeg vodi.

Nakon sezone 2013/14, Lallana je odlučio napustiti Southampton i okušati se u mnogo jačem i trofejnijem timu. U Southamptonu je bio (i ostat će) legenda. Dres ovog kluba je nosio u više od 250 mečeva, prošao je omladinsku školu, bio kapiten ekipe, zahvaljujući igrama u Southamptonu zaigrao je i za reprezentaciju Engleske. No, došao je trenutak kad je jednostavno morao reći zbogom, napustiti grad i klub u kome je stekao svoje fudbalsko ime i svoj talenat preseliti u Liverpool. Sezonu prije dolaska u Liverpool, igrao je pod komandnom palicom današnjeg menadžera Tottenhama, Mauricija Pochettina, gdje je imao svu slobodu zbog koje je na kraju sezonu završio sa devet golova i pet asistencija. Pochetino je i u Tottenhamu pronašao “Lallanu”, a odaziva se na Dele Alli.

Jedan od najboljih pokazatelja koliko je ko dobar trener, jeste kad je u stanju da iz svakog igrača izvuče ono najbolje. Upravo ta vještina razlikuje one najbolje od (samo) dobrih. Zašto ovo pišem? Pa, to se najbolje i vidi na Lallaninom slučaju. Vratit ćemo se na period kada je Rodgers vodio ekipu Liverpoola i gledati taj period isključivo kroz prizmu Lallaninih igara. Naime, ako se išta sa sigurnošću moglo tvrditi, to je da će Adam Lallana biti zamijenjen u drugom poluvremenu i to skoro uvijek u isto vrijeme. Na Otoku je počela kružiti šala da se po Lallaninom izlasku iz igre može naviti sat. Najžalosnije od svega, to i jeste bio slučaj. Pod Rodgersom je Lallana često izgledao kao da nema dovoljno snage da izdrži svih 90 minuta u igri, a s obzirom da je igrao uz aut liniju (isključivo kao krilni igrač), tu se dodatno trošio pomažući bočnim igračima da zatvaraju protivnike, a to je dovodilo do toga da nije imao dovoljno svježine da pravi razliku na drugom kraju terena – u ofanzivi. Za Lallanu, igrača koji je briljirao na terenima nepunu godinu ranije, ovo je bio period za zaborav. A, kako i ne bi bio?

Odlaskom Rodgersa, gazde Liverpoola su odlučile dovesti karizmatičnog trenera; trenera koji je vodio, ako ćemo gledati stanje na tribinama, klub sličan Liverpoolu i uspio ga vratiti na staze stare slave. Naravno, govorim o Kloppu. Mediji su unaprijed otpisali Lallanu, smatrajući kako će biti jedan od onih koje će Klopp prekrižiti, aludirajući na Kloppovu fudbalsku filozofiju – gegenpressing. Lallana je pod Rodgersom djelovao iscrpljeno, nedovoljno spremno, a Klopp to ne dozvoljava. Klopp traži da njegovi igrači budu toliko spremni da su u stanju tokom svih 90 minuta vršiti kvalitetan presing. No, dolazak Kloppa nije bio kraj za Lallanu. Daleko od toga. Kloppov dolazak značio je ponovno rođenje Lallane, a u to smo se uvjerili ove sezone.

Lallana je uvijek isticao kako je Pochettino uveliko utjecao na njegovu formu. Argentinac je odličan psiholog, do svakog igrača je znao doprijeti, a to je bio slučaj i sa Lallanom. Razgovor, razgovor, razgovor. To je ključ. Upravo to je jedna od poveznica između Pochettina i Kloppa. Znaju kako pristupiti bilo kojem problemu i na koncu, kako riješiti taj isti problem. Klopp je znao Lallaninu snagu, no trebalo je skoro godinu dana da svi mi vidimo ono što je Klopp vidio kad je prvi put vodio trening Liverpoola. Trebalo je i igračima Liverpoola da u potpunosti prigrle Kloppovu filozofiju i da počnu na terenu pružati ono što se traži od njih.

Lallana je odličan na malom prostoru, fenomenalno se kreće, odlično čita i koristi “brisan prostor”, sjajno se ubacuje iz drugog plana, ima nevjerovatan osjećaj za asistenciju, posjeduje zavidnu tehniku. Sve sami preduslovi da bude odličan igrač. Međutim, Klopp je probudio Lallanu i kad je defanziva u pitanju. Natjerao ga je da bude agresivan kao što je to bio u Southamptonu. To najbolje pokazuje podatak da je ove sezone Lallana na 1.67 uspješnih startova po utakmici. Naravno, to je opet ispod onoga što je pokazivao u Southamptonu (poređenja radi, u sezoni 2012/13 imao je čak 2.89 uspješnih startova po meču), ali kada dodamo napadački učinak u ovoj sezoni, onda sve dolazi na svoje. Lallana je upravo zbog činjenice da je dobio slobodn(ij)u ulogu postigao sedam golova i ubilježio isto toliko asistencija u ligi. Uz sve to, njegova pas igra je i dalje na visokom nivou. Naime, Lallana je na 86% uspješnih pasova u sezoni. Za igrača koji igra na toj poziciji, to je odlično. Kad govorimo o broju pasova po meču, Lallana je napredovao i u tom segmentu u odnosu na prethodnu sezonu. Ove sezone Lallana dijeli 42.44 pasa po meču što je za 10 više negoli je to bio slučaj prethodne sezone. Zaista vidljiv napredak.

Ono što je veoma bitno za Lallanu (samim tim i za Liverpool), je odlična komunikacija sa Maneom. Senegalac je kao stvoren za sistem koji gaji Klopp. Odličan u igri jedan na jedan, brz, tehnički potkovan, te igrač koji je u stanju jednim potezom riješiti meč, ali ono što je najbolje je da on i Lallana jedan drugog čine boljim. Mane napada protivnika sa desne strane, protivnička odbrana ga uvijek udvaja, a upravo to otvara prostor Lallani koji zahvaljujući odličnim kretnjama dolazi u situaciju za postizanje pogotka. No, kako je Mane na Afričkom kupu nacija, njegovo mjesto zauzeo je Wijnaldum, koji je drugačiji tip igrača i koji ne napada toliko protivničku odbranu, što dodatno otežava igru i Lallani (znaju “zasmetati” jedan drugom). Naravno, ovo su stvari na kojima će Klopp sasvim sigurno poraditi, jer je i Nijemac svjestan da će morati pokriti izostanak Manea na najbolji mogući način.

Potražite više informacija na temu Premier league:

Lallana, Kane i Alli su, sasvim sigurno, najbolji domaći igrači u ovosezonskoj Premier Ligi. Dok se to i moglo očekivati od Tottenhamovog dvojca (dovoljno je samo pogledati prethodnu sezonu), Lallana ipak predstavlja svojevrsno iznenađenje, jer je bukvalno bio prekrižen i već su mu tražili novi klub. Hm, možda Lallana i pronađe novi klub, ali to neće biti korak nazad, jer se već sada povezuje sa PSG-om, a tu je i sveprisutna priča (stidljiva, ali ipak postoji) oko prelaska u Barcelonu.

Lallana nije medijski izvikan igrač, nije klasičan otočki igrač. Lallana je romantik. Upravo zbog toga odlično funkcioniše sa Kloppom. Klopp obožava takve igrače, stoga nije slučajnost što je upravo sa Lallanom stvorio poseban odnos – odnos zahvaljujući kome je Liverpool tu gdje jeste.

Zaprati Liverpool, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
Liverpool Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

Promo

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi