Prije sedam godina: Ibišević, pa tek onda Messi i Ronaldo

Strašan učinak prije povrede

Prije sedam godina: Ibišević, pa tek onda Messi i Ronaldo

Dž. Mrakić

U januaru 2009. godine, dakle prije sedam godina, Vedad Ibišević doživio je tešku povredu ligamenata desnog koljena, zbog koje je bio u stanju ponovo odigrati utakmicu tek nakon šest mjeseci.

Naš 'Plavooki' bombarder prije ove povrede bio je na dobrom putu da postane jedan od najboljih golgetera današnjice, s obzirom da je u debitantskoj sezoni Hoffenheima u Bundesligi bio najbolji igrač prvenstva sa nevjerovatnih 18 golova i sedam asistencija u 17 utakmica prvog dijela prvenstva.

Ono što je posebno impresivno jeste to što su najbolji nogometaši današnjice, Cristiano Ronaldo i Lionel Messi, u prvom dijelu sezone engleskog odnosno španskog prvenstva zajedno imali tek dva gola više od našeg reprezentativca.

Ronaldo je tada igrajući za Manchester United u prvom dijelu Premiershipa odigrao 16 utakmica i ostvario tek osam golova i pet asistencija. Sada dugogodišnji nogometaš Real Madrida zapravo je imao identičak učinak kao i Ibišević (18 golova, sedam asistencija), ali tek na kraju sezone, odnosno 33 odigrane utakmice.

S druge strane, Messijev je učinak bio nešto bolji, međutim ni najbolji nogometaš današnjice statistički nije mogao „ugroziti“ Ibiševića. Lider Barcelone je i tada igrao za ovaj španski klub, a u prvom dijelu sezone Primere, u kojem je odigrao 16 utakmica, postigao je 12 golova i upisao sedam asistencija.

Podsjetimo, Ibišević je prije početka sezone vrijedio mizernih 1.2 miliona, dok se Ronaldova i Messijeva tržišna vrijednost već tada procjenjivala na 60, odnosno 55 miliona eura.

Ipak, uprkos teškoj povredi koja ga je spriječila da postane još veći nego što sada jeste, Ibišević je uspio ostaviti dubok trag u reprezentaciji, ali i u Bundesligi.

Potražite više informacija na temu La Liga:

Jedan je od najboljih stranih strijelaca Bundeslige svih vremena sa 88 golova, treći je najbolji strijelac Bosne i Hercegovine svih vremena iza Džeke i Misimovića, a svojim golovima u Kaunasu protiv Litvanije i u Brazilu protiv Argentine ušao je u igračku besmrtnost.

Promo

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi