"Rado dolazim u Sarajevo, Baščaršija i ćevapi su obaveza"

Marko Pantelić govorio za SportSport.ba

"Rado dolazim u Sarajevo, Baščaršija i ćevapi su obaveza"

Marko Pantelić je, bez sumnje, simbol jedne fudbalske epohe u susjednoj Srbiji. 

Proslavljeni srbijanski fudbaler tokom karijere prosto nikoga nije ostavljao ravnodušnim. Dok je igrao za klubove kao što su Ajax, Hertha, Olympiakos i Crvena zvezda bio je omiljen među navijačima, a kako i ne bi, kada je na terenu i van terena bio genijalac. 

Na zalasku karijere Pantelić nije imao strah od trenutka kada će zadnji put skinuti štucne i zakačiti kopačke o klin. Povukao se tiho, bez ikakve pompe i slagao kockice novih poduhvata. Danas kada radi kao fudbalski agent pokušao je u razgovoru za SportSport.ba približiti da njegova misija ima i humanitarni karakter, odnosno na svaki način trudi se da svojim igračima skloni sa puta trnje kroz koje je i sam prolazio u karijeri. 

"Razmišljao sam dugo o poslu nakon što završim karijeru. Trenerski posao jeste izazovan i omogućuje vam da znanje i iskustvo koje ste stekli prenesete na teren, ali nisam sebe vidio na tom mjestu. Mislim da bi me emocije nekada povukle da uđem na teren. Bolje mi je da budem daleko. Posao posrednika u transferima mi je privlačan, jer tako održavam komunikaciju sa igračima i na najbolji način koristim brojne kontakte koje sam stekao za vrijeme karijere. Ali, i ovo je veoma težak posao koji traži vas cijelog tokom godine, iako možda neko o rezultatima uspješnosti zaključuje samo poslije učinka u prijelaznim rokovima. Ovo je nešto novo za mene i radim na sebi, znajući da ću tek biti bolji u vremenu koje dolazi", riječi su Pantelića na samom početku razgovora za SportSport.ba. 

Vaš odnos sa igračima nije klasičan? 

"Tokom karijere ja sam uvijek davao cijelog sebe, od treninga, razgovora u svlačionici, putovanjima, pripremama i posebno na terenu. Kad radim, radim sa 100 odsto snage i mogućnosti. Takav sam i u novoj ulozi. Igračima sam na raspolaganju u svakom trenutku. Savjeti, ponekad dugi telefonski razgovori, njihovo pozicioniranje u životu, klubu i na terenu... Radim ovo na svoj način, dajući cijelog sebe i vjerujem da to moji prijatelji i saradnici itekako poznaju."

Malo je poznato da je vaš prvi transfer bio kada ste 'prodali' Ognjena Vranješa u Tursku. Kako je došlo do saradnje?

"Pratio sam Vranješove igre u dresu Crvene zvezde. Prepoznao sam u njemu igrački kvalitet, a zatim sam stekao još bolji utisak kada sam ga upoznao i vidio da je u pitanju sjajan momak. On je odličan igrač koji ima veoma čvrst karakter i predstavlja odličnog defanzivca. Drago mi je da smo se upoznali i radili zajedno." 

Nakon karijere se ne pojavljujete mnogo u javnosti. Zašto? 

"Moje neko mišljenje je da se u javnosti treba pojavljivati s razlogom. Javno izgovorena riječ mora da ima težinu i uvijek ću se uglasiti ukoliko određena tema ima veze sa mnom. U suprotnom, smatram da ljudi koji vode određene institucije trebaju da sami brane svoje stavove, da snose kritike nadležnih u slučaju grešaka, ali i pohvale kompletne javnosti po dobro obavljenom poslu. Činjenica da sam navijač Crvene zvezde i reprezentacije Srbije, kao i klubova u kojima sam igrao, nije dovoljan razlog da odgovorim na brojna pitanja. Ukoliko se ponovo budem bavio nekim javnim poslom, uvijek ću sa zadovoljstvom biti na raspolaganju predstavnicima medija." 

Nakon dugo vremena promijenili ste imidž. Na čiji nagovor je nestala prepoznatljiva frizura? 

"Ko me dobro poznaje, zna da sam donosim sve odluke vezane za sopstvenu ličnost, pa je tako i po pitanju imidža vezanog za moju frizuru. Vidim da je promjena dužine kose mnogima interesantna. Vidite, dok sam nosio dugu kosu, brojni prijatelji su me bili savjetovali da se ošišam. Nikada ih nisam poslušao, a onda sam odjednom odlučio da skratim kosu. I to je tako išlo, smjenjivale su se zime i ljeta, tražio sam određeni tajming i u skorijoj prošlosti sam se odlučio za ovu promjenu. Smatram da sam dugo nosio dugu kosu."

 

Koliko je bilo teško napraviti karijeru? Jeste li nekada sumnjali u sebe? 

"Nikada nisam sumnjao u sebe. Tu ne mislim samo na fudbal, nego na život uopšte, na sve odluke koje sam donosio. Samopouzdanje smatram jednom izuzetnom ljudskom vrlinom. Praviti veliku karijeru u modernom fudbalu je veoma teško. Ova igra je sada na visokom nivou, traži se maksimum iz svakog segmenta. Da, itekako je bilo i teških trenutaka kod mene, ali ne zbog pojedinaca i nekih loših okolnosti, već zbog moje želje da uvijek budem na najvišem nivou i da pružam najviše. Nekada vam okolnosti i ne idu baš na ruku. Promijenio sam dosta klubova i zemalja, razvijao se u napredovao, a klubovi poput Crvene zvezde, PSG-a, Celte, Herthe, Ajaxa i Olympiakosa, u kojima sam igrao, spadaju u red najvećih i najpriznatijih evropskih veličina i čast mi je što sam bio njihov član", ističe Pantelić. 

Iz kojeg kluba nosite najljepše uspomene? 

"Crvena zvezda je moj klub. Prva ljubav, škola fudbala i učiteljica života. Prvi odlazak je bio u veoma mladim godinama. Bio sam sretan i jako ponosan što sam kasnije dobio priliku da se u zrelim godinama ponovo dokažem u crveno-bijelom dresu. Možda te činjenice Crvenu zvezdu svakako odvajaju od ostalih klubova, ali poštujem i sa zadovoljstvom se sjećam svih ostalih. Svakom sam nešto dao, svaki me je napravio jačim i boljim. Iskreno, ne mogu da izdvojim nijedan posebno. Zaista. U svakom sam stekao iskrene prijatelje i ovim im putem svima iskazujem poštovanje." 

Igrajući za reprezentaciju ste imali priliku dolaziti u Sarajevo, tačnije kada ste igrali protiv BiH. Po čemu ćete pamtiti tu utakmicu? 

"Bila je to veoma značajna utakmica, s početka kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo u Njemačkoj. Tenzija je bilo ogromno. Bio je to susret u kojem su bodovi mnogo značili. Zbog toga, jasno je da mi je bila izuzetno čast što sam bio akter prve takmičarske utakmice između nekadašnjih republika. Ako već tako gledamo, bio je to prvi meč u kojem su učestvovale tri nekadašnje jugoslovenske republike, BiH, Srbija i Crna Gora. Utakmica je na kraju završena bez golova, što će se ispostaviti kao dobro po nas, jer smo se kao pobjednici grupe plasirali na predstojeći Mundijal. Kada govorimo o tome, pomenut ću da sam igrao i u prvom klupskom odmjeravanju snaga kada su se u kvalifikacijama za tadašnji Kup UEFA sastali Sarajevo i Sartid", prisjeća se Pantelić. 

Kada vas ponovo možemo očekivati u glavnom gradu BiH? 

"Često sam u prošlosti bio u Sarajevu i rado ću doći ponovo. Uskoro, vjerujem zaista uskoro. Imam prijatelje u Sarajevu, a sigurno će biti i profesionalnih fudbalskih razloga. Baščaršija i ćevapi će biti obaveza i zadovoljstvo kad dođem u Sarajevo." 

Svojevremeno ste bili reprezentativac Srbije. Orlove i danas čine odlični igrači, ali zbog čega rezultat izostaje? 

"Lako je sa strane davati ocjene, kritike, savjete, viđenja... Zaista to ne želim. Složit ću se sa vašom konstatacijom da Srbija ima dobre igrače i da šest godina nema rezultat. Nisam sada dio sistema i ne bih volio da komentarišem sa strane. Ipak, u trenutnoj situaciji vidim svjetlo, ne samo na kraju tunela, već i na mjestu gdje se nalazimo. Dolaskom Muslina na mjesto selektora smo napravili korak u dobru stranu. Mišljenje baziram isključivo na rezultatima - četiri pobjede i dva remija, od toga dva trijumfa i jedan neriješeni rezultat u kvalifikacijama za trenutnu diobu prvog mjesta u grupi. To je dobro, to je napredak. Svi se i u redovima same reprezentacije slažu da je konačan uspjeh još daleko, ali sada optimizam zauzima mnogo realnije mjesto u našim očekivanja."

Koliko pratite reprezentaciju BiH?

"Svaku utakmicu, kao i dešavanja o kojima izvještavaju mediji. Znam igrače koji igraju za reprezentaciju BiH i jasno je da posjeduju kvalitet. Plasman na Svjetsko prvenstvo u Brazilu je predstavljao izuzetan uspjeh i vjerujem da ste u mogućnosti da se ponovo nađete na završnicama velikih takmičenja,  počevši od narednog Mundijala u Rusiji." 

Kako ocjenjujete ovosezonske igre Ibiševića? U berlinskom klubu ste kao igrač ostavili veliki trag. 

"Ibiševića dugo poznajem, još iz perioda dok sam ja igrao u Njemačkoj i to upravo u Herthi. Sjećam se njegovih brilijantnih igara, kojima je pomogao da Hoffenheim uđe u 1. Bundesligu. Bilo mi je veoma drago što je jedan momak sa naših prostora imao toliki uticaj u svom klubu, kojem je pomogao da se domogne elitne scene. Uslijedila je potom fenomenalna polusezona za Hoffenheim i Ibiševića. Bili su, koliko se sjećam, lideri Bundeslige. Nažalost, teška povreda ga je udaljila sa terena i to se itekako osjetilo u izdanjima njegovog kluba. Uvjeren sam da ga je upravo to spriječilo da uđe u sami vrh evropskog fudbala. Ibišević je prihvatio sve karakteristike njemačkog fudbala i odužuje se adekvatnim igrama i golovima", smatra Pantelić.

Da li bi produženje ugovora predstavljalo pravi potez za Ibiševića? 

"Hertha je ove sezone odlična, što dokazuje i položaj na tabeli. Toj situaciji je mnogo doprinio upravo Ibišević sa pet postignutih golova na otvaranju sezone. Ibišević, kao veoma iskusan igrač i prije svega pametan čovjek, sigurno najbolje zna da li će ostati ili otići. Lično, kao navijač Herthe, a vjerujem da to mišljenje dijele i pristalice berlinskog kluba, volio bih ga dugo gledati u Herthi", kazao je Pantelić na kraju razgovora za SportSport.ba. 

Pantelić, koji je u kumovskim odnosima sa Dejanom Stankovićem, je također uplovio u ugostiteljske vode i u Beogradu je prije nekoliko godina otvorio luksuzni restoran koji nosi njegovo ime. 

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi