Rame uz rame s najboljim, ali to nisu

FIFA-ina lista pokrenula mnogo polemike

Rame uz rame s najboljim, ali to nisu

E. Čaušević

FIFA je danas objavila imena tri fudbalera koja konkurišu za osvajanje Zlatne lopte.

Na FIFA-inoj listi ostala su tri imena, a to su Lionel Messi, Neymar i Cristiano Ronaldo. Njih trojica bore se za Zlatnu loptu, nagradu koja se dodjeljuje najboljem fudbaleru svijeta. Ipak, ova lista pokrenula je mnogo polemike oko toga da li je neko drugi zaslužio da se nađe u prva tri.

Svjetska fudbalska javnost iznenađena je što se na ovoj listi nije našao i treći napadač Barcelone Luis Suarez koji je u ovoj godinu pružio nekoliko sjajnih partija. Urugvajac je ove godine u fantastičnoj formi, a u drugoj fazi Lige prvaka odlučio je utakmicu protiv PSG-a.

 

U ovoj sezoni Suarez je nastavio istim tempom, golovi mu idu kao na traci, a prije nekoliko dana odlučio je El Clasico u Madridu sa dva gola. On nije krio svoje nezadovoljstvo ovom odlukom FIFA-e, ali je dao svoju podršku saigračima Messiju i Neymaru.

Engleski mediji danas su prenijeli da je Suarez zaslužio da se uz Neymara i Messija nađe na ovoj listi, ali da FIFA nije smjela da izostavi Cristiana Ronalda koji je postigao "tonu" golova, ali isto tako nije osvojio ništa s Real Madridom.

Drugi na listi 'izostavljenih' je Robert Lewandowski. Suvišno je govoriti o formi poljskog igrača u ovoj sezoni. Furiozno je krenuo i postao je jedan od najboljih napadača na svijetu. Imao je fenomenalnu godinu, osvojio je duplu krunu s Bayernom, ali ni to mu nije bilo dovoljno da se nađe barem blizu ovih imena. Nijemci su sigurni da je on trebao imati svoje mjesto u top tri, te da je sigurno pokazao više od Ronalda u ovoj sezoni, ali ne samo njega, već i od Neymara.

Lewa je bio najbolji strijelac minulih kvalifikacija za EP, te je odveo Poljsku u Francusku naredne godine. Međutim, to mu nije pomoglo u jakoj konkurenciji za Zlatnu loptu.

Treći fudbaler koji je prema mišljenju svjetskih medija zaslužio da se nađe u konkurenciji za Zlatnu loptu je nekadašnji veznjak Juventusa Arturo Vidal. 

Iako je Čileanac prošle sezone osvojio duplu krunu sa Juventusom odlučio se na prelazak u Bayern. U Bayernu nije nastavio sa onim igrama koje je pružao u Italiji i sasvim je jasno zbog čega je van ove konkurencije. Ipak, treba reći da je Vidal vodio Čile do titule Copa Americe. 

Zlatna lopta za 2015. godinu biće dodijeljena 11. januara u švicarskom Zurcihu.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.