Rano jutros uhapšeno šest dužnosnika FIFA-e

Zbog korupcije i kupovine glasova

Rano jutros uhapšeno šest dužnosnika FIFA-e

Teme:

Švicarska policija je na zahtjev američkih vlasti odlučila uhapsiti šestoricu visokih dužnosnika FIFA-e u hotelu Baur au Lac u  Zurichu zbog sumnji u umiješanost u korupciju. Do sada se uglavnom špekulisalo o korupciji, a sada su po prvi put poduzeti konkretni potezi.

Bez velike buke su švicarski organi reda u civilu rano ujutros obavili akciju hapšenja. U hotelu su za sada prema nepotvrđenim informacijama između ostalog uhapšena dva potpredsjednika izvršnog odbora FIFA-e Jeffrey Webb i Eugenio Figueredo te Jack Warner, bivši član izvršnog odbora. Također jednog od uhapšenih dužnosnika,  Eduarda Lija iz Costa Rice, vlasti su sprovele iz njegove sobe do sporednog izlaza iz hotela, pokrivajući lica s plahtama kako bi se zaštitili od medija. Predstavnici FIFA-e su se našli u Zurichu gdje će u petak biti održani izbori za predsjednika Jedini suparnik dugogodišnjem čelniku 79-godišnjem Švicarcu Seppu Blatteru je jordanski princ Ali Bin Al Hussein.

Još ranije je britanski Telegraph otkrio kako su Jack Warner i njegova porodica dobili najmanje 1,6 miliona eura od jedne katarske kompanije kako bi glasali za domaćinstvo Svjetskog prvenstva u Kataru. Istovremeno je New York Times objavio je punu listu optuženih na kojo su pored pomenutih Webba, Figuereda, Warnera i Lija, još Julio Rocha, Costas Takkas, Rafael Esquivel, José Maria Marin i Nicolás Leoz. Nije isključeno da se lista u skorijem periodu proširi na čelne ljude marketinga: Alejandra Burzaca, Aarona Davidsona, Huga Jinkisa i Mariana Jinkisa. Tereti se i Jose Margulies, koji je posredovao u ilegalnim isplatama.


Advokatska kancelarija za istočni New York provodi istragu protiv uhapšenih osoba zbog primanja mita od ranih 1990-ih do danas. Oni su primali novac od kompanija koje se bave promocijom sporta putem medija, te su bili umiješani u uhodane puteve kojima su potkupljivani niži dužnosnici u FIFA-i, a ukupni isplaćeni iznosi premašuju 100 miliona dolara", objavili su iz Švicarskog saveznog pravnog ureda.

Potražite više informacija na temu Kvalifikacije za EURO 2024:

Sama hapšenja je potvrdio i glasnogovornik FIFA-e.

"Do hapšenja je došlo na zahtjev američkih vlasti, ali za sada ne možemo komentarisati ovu situaciju". Istraga američkih vlasti bila je usredotočena prema delegatima FIFA-e koji dolaze iz CONCACAF zone, odnosno iz Sjeverne i Srednje Amerike. Zbog sumnji u korupciju, bivši predsjednik CONCACAF-a Jack Warner bio je prisiljen podnijeti ostavku 2011. godine.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.