Redsi pali na Estadio da Luzu

Redsi pali na Estadio da Luzu

A. Beganović

U prvoj četvrtfinalnoj utakmici Evropske lige Benfica je pred svojim navijačima pobijedila Liverpool (2:1). S indentičnim rezultatom HSV je slavio protiv Standarda, dok su jedini utakmicu večeras bez pobjednika odigrali Valencija i Atletico Madrid (2:2).

Benfica s prednošću na Anfield

U prvom četvrtfinalnom susretu Benfica je na "Estadio de Luzu" uspjela pobijediti Liverpool sa 2:1, te tako osigurati kakvu takvu prednost pred revanš susret.

Liverpool je bolje otvorio susret i već u 9. minuti došao je do prednosti. Strijelac pogotka za Redse bio je Daniel Agger, a asistent Steven Gerrard. Nakon vodstva Liverpoola domaći fudbaleri do kraja poluvremena imali su nekoliko prilika, no iste nisu uspjeli realizirati. U 31. minuti engleska momčad ostala je bez Ryana Babela koji je dobio crveni karton i to je umnogome olakšalo posao portugalskom sastavu.

U drugom poluvremenu Benfica je sve karte bacila na napad i takva igra joj se isplatila u 59. minuti kada Oscar Cardozo iz penala poravnava rezultat. Isti igrač na indentičan način, odnosno ponovo s bijele tačke donio je portugalskoj momčadi pobjedu u 79. minuti.

Gledaoci na Mestalli uživali

Sjanu fudbalsku predstavu vidjeli su gledaoci na Mestalli. Domaća Valencija i Atletico Madrid u španjolskom okršaju odigrali su bez pobjednika (2:2), što je možda i najrealniji ishod. Gosti iz Madrida dva puta su vodili, no domaći fudbaleri nošeni frenetičnim navijanjem uspjeli su se oba puta vratiti.

Iako su obje momčadi u prvom poluvremenu imale svoje prilike, na odmor se otišlo pri rezultatu 0:0. Sve do 59. minute mrežu su mirovale, a onda na asistenciju Aguera, Forlan baca domaće navijače u očaj. Međutim, Atletico je prednost uspio sačuvati samo osam minuta. Popularni Šišmiši bacili su sve karte u napad i to im se isplatilo u 67. minuti kada Manuel Fernandes izjednačuje na 1:1.

Radost domaćih navijača nije se ni stišala, a gosti opet vode. Pet minuta nakon izjenačujućeg pogotka Antonio Lopez ponovo dovodi Atletico do prednosti. Pogodak za konačnih 2:2 postigao je David Villa u 82. minuti susreta, a u sudijskoj nadoknadi vremena Dealbert je mogao domaćinima donijeti pobjedu, no bio je neprecizan.

Standard nije razočarao

HSV je u duel sa Standardom ušao kao veliki favorit, no ipak nakon večerašnjeg susreta možemo sa sigurnošću reći da će se fudbaleri njemačkog kluba dobro namučiti za prolazak u polufinale.

Večerašnji susret HSV je mnogo bolje otvorio, ali u jeku napada domaćih, gosti iz Belgije došli su u vodstvo. Igrala se 31. minuta kada Dieumerci Mbokani na asistenciju Sebastiana Pocognolija dovodi Standard u vodsvo.

Samo pet minuta kasnije Van Nistelrooy imao je veliku priliku, no ovaj put stativa je spasila goste. Međutim, u 42. minuti HSV izjednačuje, a strijelac je Mladen Petrić i to sa 11 metara. Kada se očekivvalo da sudija momčadi pošalje u svlačionice na odmor, Van Nistelrooy na asistenciju Dennisa Aogoa zabija za kasnije će se ispostaviti konačnih 2:1.







NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.