Republika Irska u grotlu Bilinog polja mora pasti!

Danas prvi susret baraža za odlazak na Evropsko prvenstvo

Republika Irska u grotlu Bilinog polja mora pasti!

O. Lekić

Šlag na nastup na Svjetskom prvenstvu u Brazilu bio bi plasman na Evropsko prvenstvo, a da bismo tamo zaigrali potrebno je iz utrke eliminisati Republiku Irsku.

Fudbalski reprezentativci BiH nakon lošeg otvaranja kvalifikacija uspjeli su uhvatiti posljednji voz za Francusku i večeras će u prvoj utakmici baraža odmjeriti snage sa desetkovanom selekcijom koju vodi Martin O'Neill. Od reprezentacije čiji se trener afirmirao u Celticu i Premiershipu teško je očekivati da igra tehnički dotjeran nogomet, a većinu svojih golova Irci su postigli upravo iz kontri i prepoznatljivih polukontri nakon dugih lopti. 

Pogled na spisak igrača irske reprezentacije će čak i kod najvećih skeptika probuditi barem blagi optimizam. Nijedan irski nogometaš, koji se u zadnjih godinu dana našao na spisku Martina O'Neilla, ne igra mimo engleskog govornog područja, što ujedno obuhvata i američku MLS ligu u kojoj se Robbie Keane i Kevin Doyle. Najbitniji dio tima čini dvojac iz veznog reda James McCarthy i Darron Gibson, koji će težiti ka tome da uspostave odgovarajući ritam igre. To se odnosi na 'igru bez igre', odnosno puno ispucavanja lopte i sitnih prekida. 

Atmosfera među izabranicima Mehmeda Baždarevića je, kao i obično, na visokom nivou. Razloga za nezadovoljstvo kada je u pitanju zdravstveni bilten nema, a prvu utakmicu jedino će propustiti Muhamed Bešić koji je i dalje pod suspenzijom. 

"Mi ćemo se držati svoje igre i koncepcije, iako je sigurno da Irci imaju problema u svojim redovima. Međutim, ne treba zaboraviti da opet imaju kvalitetne igrače koji mogu da zamijene ove koji nedostaju", kazao je selektor Mehmed Baždarević na konferenciji za medije, te dodao:

"Ne bojimo se i to je najbitnije, ali ne možemo poreći da je riječ o kvalitetnoj ekipi. Imamo kvalitet da se suprotstavimo Irskoj. U ovoj utakmici posjed lopte bi mogao biti jako važan, ali moramo biti spremni na sve - na borbu, agresivnost, kao i na dobru igru". 

U svojoj historiji do sada smo odigrali jednu utakmicu protiv Republike Irske. Na dablinskom stadionu Aviva 2012. godine poraženi smo s minimalnih 1:0, iako vrijedi naglasiti da se radilo o prijateljskom susretu u kojem naši nogometaši nisu pristupili pretjerano motivisani. Klupska sezona praktično je bila već gotova, dok su Irci bili na vrhuncu priprema za Evropsko prvenstvo i toj utakmici su pristupili maksimalno angažovano. 

Potražite više informacija na temu Kvalifikacije za EURO 2024:

Republika Irska zasigurno nije reprezentacija iz reda evropskih ili svjetskih nogometnih sila, ali je nebrojeno puta dosad znala biti neugodan protivnik i nagazna mina za favorite. Zbog toga oprez Baždarevićevim izabranicima nije na odmet.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.