Revanš mečevi 1. pretkola EL: Možemo li 3/3?

Željo, Sarajevo i Široki traže prolaz

Revanš mečevi 1. pretkola EL: Možemo li 3/3?

Željezničar, Sarajevo i Široki Brijeg će danas pokušati izboriti plasman u 2. pretkolo Evropske lige.

Plavi sa Grbavice će gostovati Zeti u Podgorici gdje će braniti minimalnu prednost stečenu na Grbavici (1:0), a trener Željezničara je pred današnji meč izjavio da bi putnika u naredno pretkolo mogle odlučiti nijanse.

"Nijanse će odlučiti putnika u drugo pretkolo. Tužno je da se ove ekipe nađu u prvom pretkolu i igraju međusobno, s obzirom na to da znamo kakve su sve ekipe bile u šeširu. Mislim da smo mi šansu domaćeg terena u Sarajevu iskoristili. Bili smo kvalitetniji i moguće da ta prednost bude dovoljna za prolaz u drugi krug. Uz malo sreće se nadam da ćemo to i ostvariti", poručio je trener sarajevskog kluba.

"Mi u Sarajevu nismo pružili ono što možemo. Igrači zaista nemaju opravdanje, niti ja sa njima. Utakmicu je na kraju odlučio gol našeg golmana. Mlada smo ekipa, iskustvo nam fali. Očekujem da ćemo mnogo bolje igrati, jer ne vjerujem da ćemo pružiti onako izdanje. Imamo problema sa sastavom i veoma mali fond igrača", rekao je trener Zete Dušan Vlaisavljević.

Sarajevo će na Koševu ugostiti moldavsku Zariju Balti i tražit će pobjedu dovoljnu za prolaz dalje. Bordo tim juri zaostatak 2:1 iz prvog meča, a u taboru našeg predstavnika vlada optimizam pred današnju utakmicu.

"U Moldaviji smo odigrali katastrofalno prvo poluvrijeme, ali je drugo bilo kud i kamo bolje i s tim postignutim pogotkom nam se otvaraju dobre šanse da prođemo dalje. Žao mi je što u Moldaviji nismo postigli bar još jedan gol jer smo to zaslužili. Pred sobom imamo iskusnu ekipu koju moramo napasti. Uvjeren sam da možemo proći dalje i dat ćemo sve od sebe", rekao je trener Sarajeva Mehmed Janjoš, koji se požalio na povredu prvog napadača Mersudina Ahmetovića koji vjerovatno neće zaigrati u revanšu.

"Drago nam je što ćemo igrati na stadionu na kojem su se otvarale Olimpijske igre. Došli smo sa velikim očekivanjima i pred nama je vrlo bitan meč. Znamo da će atmosfera biti dobra i da će biti mnogo navijača, ali ćemo se potruditi da napravimo dobar rezultat. U ekipi Sarajeva ne mogu izdvojiti nijednog pojedinca, dobra su ekipa i plašimo se njihove timske igre. U Moldaviji su dominirali u prvom poluvremenu", rekao je predsjednik Zarije Andrian Bogdan, koji u ovom klubu obavlja i funkciju trenera golmana.

U dobroj situaciji za plasman u 2. pretkolo je i Široki Brijeg, koji će u Kazahstanu braniti prednost od 2:0 protiv Ordabasyja.

"Neće biti lako u revanšu. Bez obzira što imamo 2:0, već sam rekao da ništa nije riješeno i bitno je da ostanemo pribrani u uzvratu. Nipošto se ne smijemo opustiti ili poletjeti previsoko", jasan je bio Goran Sablić, trener kluba sa Pecare.

Sva tri bh. predstavnika u Evropskoj ligi imaju realnu šansu da se domognu narednog kruga, što bi svakako bio lijep uspjeh koji bi popratile i dobre finansijske nagrade. Za plasman u 2. pretkolo UEFA nagrađuje klubove sa 220.000 eura, što je ozbiljna cifra za naše prilike i svakako da će današnje utakmice nositi ogroman rezultatski značaj.

Potražite više informacija na temu Liga prvaka:

U slučaju prolaska dalje, Željezničar će vjerovatno igrati protiv AIK-a, Sarajevo protiv Apollona iz Limasola a Široki Brijeg protiv Aberdeena.

Meč Ordabasyja i Širokog Brijega igra se s početkom u 17 sati, za 20 sati je zakazana utakmica Sarajeva i Zarije dok će od 20:30 sati svoj meč započeti Zeta i Željezničar.

Zaprati FK Željezničar, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
FK Željezničar Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi

Najčitanije iz kategorije