S negativnom gol razlikom i bez datog gola idu u Premiership

Neobična priča Huddersfield

S negativnom gol razlikom i bez datog gola idu u Premiership

Ekipa Huddersfielda je danas izborila plasman u Premier ligu i tako je kompletiran spisak svih 20 klubova koji će naredne sezone igrati u engleskoj eliti.

Do velikog uspjeha je Huddersfield došao nakon prave drame protiv Readinga, kojeg je u velikom finalu doigravanja na Wembleyju savladao nakon boljeg izvođenja jedanaesteraca.

Put Huddersfielda do Premier lige bio je, u najmanju ruku, neobičan i nesvakidašnji, a to nije neko veliko čudo s obzirom da nam engleski fudbal nekako uvijek ispriča najljepše priče. 

Ovaj klub je sezonu u Championshipu završio na petom mjestu sa 81 bodom u 46 utakmica, a zanimljivo je što je imao negativnu gol razliku -2 (56:58). Uslijedilo je doigravanje, a Huddersfieldov prvi protivnik je bio Sheffield. Nakon 0:0 iz prvog susreta na svom terenu, u revanšu je bilo 1:1 i novi engleski premierligaš je pobijedio na penale (4:3).

U velikom finalu protiv Readinga također je bilo neriješeno. Nakon 90 minuta bilo je 0:0, a golova nije bilo ni u dodatnih pola sata igre. Putnika u viši rang odlučili su penali, gdje je Huddersfield ponovo bio uspješniji i to još jednom rezultatom 4:3.

S obzirom da je jedini gol Huddersfielda u doigravanju za Premiership djelo Leesa, fudbalera Sheffield Wednesdayja koji je postigao autogol, ovaj klub je izborio promociju u najviši rang iako se nijedan njegov igrač nije uspio upisati u strijelce u završnici sezone.

Potražite više informacija na temu Premier league:

Za Huddersfield ovo neće biti prvo učešće u Premier ligi, jer je ovaj klub ranije već nastupao u najjačem rangu engleskog fudbala ali posljednji put davne 1972. godine.

Zahvaljujući velikom uspjehu do kojeg je ovaj tim stigao na dosta čudan način, Premier liga će se naredne sezone igrati u Huddersfieldu, gradu koji broji tek nešto više od 150.000 stanovnika, na Kirklees Stadiumu kapaciteta 24,500 mjesta.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi