Samo su rijetki igrači Rome bili nominovani za Zlatnu loptu
Foto: EPA

Džeko je jedan od njih

Samo su rijetki igrači Rome bili nominovani za Zlatnu loptu

Iako Roma pripada društvu najvećih italijanskih klubova, kroz historiju se baš i ne može pohvaliti prevelikim brojem fudbalera koji su bili nominovani za osvajanje Zlatne lopte.

Od 1962. godine, Romu je na izboru za ovo prestižno priznanje predstavljalo 11 fudbalera. Od jučer se legendama kluba sa Olimpica pridružio i naš Edin Džeko, koji je postao 12.

Prije Edina Džeke, Romini igrači koji su bili kandidovani za Zlatnu loptu su Francesco Totti (2001. i 2007.), Traianos Dellas (2004.), Cafu (2002.), Damiano Tommasi (2001.), Gabriel Batistuta (2000.), Thomas Haessler (1992.), Rudi Voeller (1987., 1990. i 1991.), Zibi Boniek (1985.), Bruno Conti (1982. i 1983.), Karl-Heinz Schnellinger (1964.) i John Charles (1962.).

Najbolji rezultat u izboru za Zlatnu loptu ostvario je Thomas Haessler, koji je 1992. godine bio četvrti. Francesco Totti je 2001. godine završio na petom mjestu baš kao i Bruno Conti 1982., Zibi Boniek je 1985. bio šesti a Gabriel Batistuta 2000. sedmi.

Potražite više informacija na temu Serie A:

Vrijedan podatak je i da je Roma punu deceniju čekala na svog predstavnika u odabranom društvu od 30 najboljih fudbalera svijeta za jednu godinu, koliko ih učestvuje u izboru za Zlatnu loptu. Prije Džeke, posljednji Romin predstavnik bio je, ko drugi nego legendarni Francesco Totti. Princ Rima je 2007. godine završio na desetom mjestu.

Edinu Džeki ovo nije prva nominacija za Zlatnu loptu, jer je i 2009. godine bio u borbi za najprestižniju individualnu fudbalsku nagradu. Tada je najbolji strijelac u historiji bh. reprezentacije završio na odličnom 13. mjestu, ostavivši iza sebe fudbalere poput Henryja, Riberyja, Giggsa, Casillasa, Forlana, Maicona...

Zaprati AS Roma, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
AS Roma Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi