Sedam godina smo čekali: Nakon Pjanića opet Pjanić
Foto: EPA

BiH ima predstavnika u polufinalu Lige prvaka

Sedam godina smo čekali: Nakon Pjanića opet Pjanić

Prvak Italije Juventus će igrati u polufinalu Lige prvaka, a Bosna i Hercegovina će nakon mnogo godina imati predstavnika u samoj završnici elitnog klupskog takmičenja.

Njegovo ime je Miralem Pjanić, fudbalski virtuoz sredine terena koji je, usudili bismo se reći, pomalo i podcijenjen u našoj zemlji. Pjanić je važan kotačić Allegrijevog moćnog torinskog stroja koji je u četvrtfinalu ovogodišnjeg izdanja Lige prvaka uništio Messija i društvo.

Bosna i Hercegovina nije do sada imala veliki broj igrača u polufinalima Lige prvaka, a oni Bosanci i Hercegovci koji su učestvovali u samoj završnici ovog takmičenja čine odabrano društvo.

U sezoni 1992/1993 UEFA-ina Liga prvaka dobija ime koje nosi i danas, dok je od predhodne sezone u ovom takmičenju isproban novi sistem igranja. Radilo se o uvođenju grupne faze i sistema mini lige, ali se tek od sezone 1993/1994 Liga prvaka igra u formatu sličnom kakav poznajemo i danas. Upravo od ove sezone vrijedi pogledati koji su to bosanskohercegovački internacionalci nastupali u polufinalnim susretima ovog takmičenja.

Prvi nastup jednog bh. igrača u polufinalu Lige prvaka zabilježio je Muhamed Konjić. Već tada iskusni štoper u dresu francuskog Monaca upisao je nastup u prvoj polufinalnoj utakmici Lige prvaka protiv Juventusa. 

Konjić je odigrao čitav susret u Torinu koji je Juventus dobio rezultatom 4:1. Za Staru damu hat-trick je postigao legendarni Del Piero, dok je jedan gol dodao i Zinedine Zidane. Jedini gol Monaca postigao je Costinha. U revanš susretu Konjić nije nastupio, a Monaco je slavio 3:2, ali je, boljim ukupnim rezultatom, dalje prošao Juventus koji je u finalu snage odmjerio sa Real Madridom.

Hasan Salihamidžić je u dresu Bayern Minhena 1999. godine igrao polufinalne mečeve Lige prvaka protiv Dynama iz Kijeva. Prva utakmica u Ukrajini je završila rezultatom 3:3, a Salihamidžić je odigrao čitav susret. U Minhenu je, ipak, slavio Bayern i to sa minimalnih 1:0. Gol koji je bio dovoljan za prolaz bavarske ekipe u finale postigao je Mario Basler, a Salihamidžić je u igru ušao u 75. minuti umjesto Zicklera.

Naš bivši reprezentativac će nastupiti i u legendarnoj finalnoj utakmici protiv Manchester Uniteda. On će u igru ući u 87. minuti umjesto strijelca jedinog gola za Bayern, Maria Baslera. Nedugo nakon njegovog ulaska, zlatne izmjene Alexa Fergusona, Teddy Sheringham i Ole Gunnar Solskjaer, će u sudijskoj nadoknadi donijeti preokret i titulu Manchesteru.

Godinu poslije u polufinalu Lige prvaka srest će se dva Bosanca, Salihamidžić u dresu Bayerna, i Elvir Baljić u ekipi Real Madrida. Real Madrid je na Santiago Bernabeu golom Anelke i autogolom Jeremisa slavio sa 2:0 protiv Bayerna. Elvir Baljić je u igru ušao upravo umjesto Anelka u 80. minuti, dok je Salihamidžić igrao do 78. minute.

U revanšu Bayern slavi sa 2:1. Salihamidžič je u 60. minuti zamijenio Babbela, dok je Baljić ušao u 90. umjesto Stevea McManamana. Kraljevi su te sezone bili eevropski prvaci, u finalu su savladali Valenciju rezultatom 3:0, a Baljić je susret odgledao s klupe za rezervne igraače.

Popularni Braco je sljedeće sezone stigao i do naslova Lige prvaka sa Bayernom. On je odigrao oba polufinalna susreta koja je Bayern igrao protiv Reala. Bayern je slavio u prvoj utakmici nakon pogotka Elbera sa 1:0, dok su Bavarci bili bolji i u revanšu rezultatom 2:1.

Salihamidžić je igrao i u finalnom susretu u kojem je Bayern nakon penala slavio protiv Valencije.

U sezoni 2009/20010 dolazimo do prvog nastupa našeg Miralema Pjanića i ujedno posljednjeg nastupa nekog bh. igrača u polufinalu Lige prvaka. On je u dresu svog tadašnjeg kluba, Lyona, igrao protiv Bayerna iz Minhena.

Pjanić je prvi polufinalni susret igrao do 56. minute kada ga je zamjenio Makoun. U ovoj utakmici slavio je Bayern rezultatom 1:0, a jedini gol postigao je Robben. U drugoj utakmici Lyon je dočekao Bavarce na svom stadionu, ali kada su svi očekivali neizvjesnu utakmicu, fantastični Ivica Olić je hat-trickom obezbjedio Bayernu visoku pobjedu, a bavarski gigant se plasirao u finale koje će izgubiti od Intera. Pjanić je u ovoj utakmici igrao od 67. minute kada je zamjenio Cesara Delgada.

Potražite više informacija na temu Liga prvaka:

Miralem je tu sezonu Lige prvaka odigrao odlično, a u osmini finala je postigao i odlučujući gol protiv Real Madrida. Pjanić je tada na Bernabeu pogodio za 1:1 u 75. minuti, što je bilo dovoljno za prolaz Lyona u četvrtfinale, s obzirom da je prva utakmica završena minimalnom pobjedom francuske ekipe. Pogađao je Pjanić, nešto ranije, i u grupnoj fazi, i to u oba susreta Lyona protiv mađarskog Debrecena.

Sedam godina čekala je Bosna i Hercegovina da ima predstavnika u polufinalu Lige prvaka i ponovo je to Miralem Pjanić, a da li će sjajni veznjak predstavljati našu zemlju i u finalu elitnog klupskog takmičenja ostaje da se vidi.

Zaprati Juventus, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
Juventus Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

Promo

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi