Sedam golova u Salvadoru, Francuzi uvjerljivi
Foto: EPA

Svjetsko prvenstvo, grupa E

Sedam golova u Salvadoru, Francuzi uvjerljivi

E. Škorić

Francuski reprezentativci ostvarili su još jednu uvjerljivu pobjedu na Svjetskom prvenstvu.

Nakon što su razbili Honduras s 3:0 u 1. kolu, večeras su u Salvadoru deklasirali Švicarsku rezultatom 5:2.

Razigrani Tricolori su pobjedu osigurali za svega 40-ak minuta igre. Gledali smo sjajnu utakmicu jer je i Švicarska imala svoje šanse, igrala otvoreno, ali francuski nogometaši bili su superiorniji i kvalitetniji, te na kraju krajeva i precizniji.

U šestoj minuti Benzema je pokušao udarcem sa 16 metara, lopta ide preko švicarskog gola. Prvi gol izabranici Didiera Deschampsa postigli su u 17. minuti. Valbuena je centrirao, a Giroud glavom loptu poslao u mrežu Benaglija.

Nepunih 60-ak sekundi kasnije Francuzi su imali sigurnih 2:0. Benzema je povukao napad igrača u bijeloj opremi, dodao do Matuidija, koji je bio precizan s nekih šest ili sedam metara. Švicarci tresu mrežu protivnika u 27. minuti, ali je Xhakin gol poništen jer je bio u zaleđu. 

Benzema je izborio penal kojeg je skrivio Djourou u 32. minuti, ali golgeter Real Madrida nije uspio zabiti s bijele tačke. Benaglio je odbranio, a onda nezapamćen promašaj Valbuene. Pet minuta prije kraja Francuska je postigla i treći gol. Giroud je nesebično s lijeve strane uposlio Valbuenu, Benaglio nemoćan.

Francuzi su u drugih 45 minuta igrali s manjim intenzitetom, pa je Švicarska imala više loptu u svom posjedu. Švicarci su nastojali da ublaže poraz, ali jednostavno nisu znali da postignu pogodak večeras. U 67. minuti Pogba majstorskom loptom upošljava Benzemu, ovaj postiže svoj treći gol na Mundijalu za 4:0.

Sissoko je bio strijelac za 5:0 73. minuti nakon asistencije Benzeme. Uspjeli su Švicarci postići utješna dva gola. Dzemaili je u 81. minuti matirao Llorisa prizemnim udarcem iz slobodnjaka, a onda je Xhaxa nakon proigravanja Inlera postigao gol za 5:2.

U drugoj utakmici grupe E večeras se sastaju Ekvador i Honduras, poražene ekipe iz prvog kola. 

Potražite više informacija na temu Svjetsko prvenstvo:

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.