Sin Zlatka Zahovića najveća prijetnja po gol Zrinjskog

Upoznajte ekipu slovenačkog Maribora

Sin Zlatka Zahovića najveća prijetnja po gol Zrinjskog

D. Rakanović

U drugom pretkolu kvalifikacija za Ligu prvaka bh. prvak Zrinjski će igrati protiv slovenačkog Maribora, odlučeno je na današnjem žrijebu u Nyonu.  

Maribor je dugo godina u vrhu slovenačkog fudbala. U regiji su jedna od dominantnijih ekipa. 

U posljednjih devet godina u Sloveniji su sedam puta bili prvaci države, dok su dva puta bili drugoplasirani (2010/11, 2013/14). Nacionalni kup su osvojili u sezonama 2011/12, 2012/13, 2015/16. 

Trener Maribora je domaći stručnjak Darko Milanič. Činjenica je da je Maribor klub koji posjeduje zavidan budžet za naše uslove, pa samim tim raspolaže vrhunskim igračima, a za neke od njih svakako ste morali čuti. Jedna od prvih zvijezda tima je brazilski napadač Marcos Tavares kojeg se sjećamo i iz ranijih utakmica protiv bh. klubova. Mladi dragulj slovenačkog fudbala je Luka Zahović, sin legendarnog reprezentativca Slovenije Zlatka Zahovića. Vrijedi spomenuti i golmana Jasmina Handanovića. 

Vrijednost tima prema Transfermarktu je nešto viša od 14 miliona eura. Najskuplji igrač je Luka Zahović sa cijenom od blizu 1,3 miliona funti, dok je cijena izraelskom veznom igraču Marwanu Kabhi cijena nešto veća od miliona funti. 

Najopasnija prijetnja po gol Zrinjskog sigurno će biti Luka Zahovič koji je prošle sezone bio najbolji strijelac ekipe sa 15 pogodaka u slovenačkom prvenstvu. 

Maribor je u prethodne četiri godine dva puta igrao u grupnim fazama evropskih takmičenja. U sezoni 20113/14 došli su do šesnaestine finale Europske lige gdje su ispali od Seville (2:2, 1:2). Narednu sezonu igrali su u grupnoj fazi Lige prvaka. Bili su u grupi sa Sportingom, Shalkeom, Chelseajem i takmičenje završili na posljednjem mjestu sa tri osvojena boda. U prethodne dvije sezone Maribor se nije uspijevao doći do grupnih faza evropskih takmičenja.U sezoni 2015/16 ispali su u drugom kolu kvalifikacija za Ligu prvaka od kazahstanske Astane (1:0, 1:3). Prošle godine su došli do posljednjeg kola kvalifikacija za Europsku ligu i u dvomeču su ispali protiv Qabale (1:3, 1:0). 

Domaće utakmice Maribor igra na stadionu Ljudski vrt, čiji je kapacitet 12.994 sjedećih mjesta. Stadion je sagrađen 1952. godine, a na devedesetih godina stadion je renoviran.

Potražite više informacija na temu Liga prvaka:

Zrinjski i Maribor već su igrali u okviru kvalifikacija za Ligu prvaka. Bilo je to u drugom pretkolu u sezoni 2014/15, a tada je u dvomeču bila bolja ekipa Maribora (0:0, 2:0).

Prva utakmica ove dvije ekipe biće odigrana u Mostaru 11. ili 12. jula, dok će uzvratna utakmica biti sedam dana kasnije u Sloveniji.

Zaprati HŠK Zrinjski, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
HŠK Zrinjski Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

Promo

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi