Sjajan meč Belgije i siguran plasman u četvrtfinale
Foto: EPA

EP, osmina finala

Sjajan meč Belgije i siguran plasman u četvrtfinale

M. Šljivak

Reprezentacija Belgije plasirala se u četvrtfinale Evropskog prvenstva. Crveni đavoli su večeras u Toulouseu pobijedili Mađarsku s 4:0 i na taj način su ostvarili plasman među osam najboljih timova Evrope.

Sjajno prvo poluvrijeme viđeno je u ovom susretu. Belgija je dominirala, Kevin De Bruyne je prvi prijetio nakon osam minuta igre, da bi samo dvije minute kasnije selekcija Marca Wilmotsa stigla do vodstva. De Bruyne je ubacio, a Toby Alderweireld je precizan za prednost od 1:0.

De Bruyne je u šansi i u 15. minuti, Kiraly sjajno brani, da bi na drugoj strani Dzsudzsak šutirao dobro prema Couroisu, koji dobro brani. 

Imali su Belgijanci još nekoliko dobrih šansi do kraja prvog poluvremena. Najbolju je propustio De Bruyne. Šutirao je iz slobodnog udarca, ali Gabor Kiraly uz pomoć prečke odlično brani. Zatim je mađarski golman zaustavio i Merensa, pa se  na odmor otišlo minimalnim vodstvom Belgije od 1:0.

Nastavak također donosi odličan meč. Drugo poluvrijeme je pokušajem otvorio Eden Hazard, ali je Kiraly ponovo siguran. 

Uzvratila je potom Mađarska. Nekoliko odličnih pokušaja su imali prema protivničkom golu, a Adam Salazai je bio jako blizu pogotka, no njegov udarac je od bloka otišao tik uz stativu, a zatim Courtois jedva brani udarac Pintera u 66. minuti.

Ipak, do kraja je Belgija stigla do još dva gola. Prvo je u 79. minuti Michy Batshuayi povisio rezultat na 2:0, a već u narednom napadu Eden Hazard pogađa za velikih 3:0. Konačnih 4:0 postavio je Carrasco pogotkom u nadoknadi vremena.

Rival Belgije u četvrtfinalu je selekcija Velsa.

EP, osmina finala:

Mađarska - Belgija 0:4 (Alderweireld 10', Batshuayi 79', Hazard 80', Carrasco 90+1' )

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi