Sjećate li se zlatne generacije Apotekara?
Foto: EPA

Ekipa čije je snove srušio Zidaneov legendarni volej

Sjećate li se zlatne generacije Apotekara?

Bayer Leverkusen u posljednjim godinama tabori, sigurno "ušuškan", u sredini tabele njemačke Bundeslige i daleko je od ekipe koja bi se mogla boriti za trofej Lige prvaka.

Ipak, situacija je, ne tako davno, bila potpuno drugačija. U zadnjim godinama 20. vijeka i početkom 21. Bayer Leverkusen je bio najveća prijetanja dominaciji Bayern Munchena u Bundesligi. Apotekari su tako od 1997. do 2002. godine čak četiri puta bili vicešampioni Njemačke, ali nikada nisu uspjeli doći do titule prvaka Bundeslige.

Međutim, puno je impresivniji bio put Bayera do finala Lige prvaka u sezoni 2001/2002. Ekipa koju je tada sa klupe vodio Klaus Toppmoller je ispustila prednost od pet bodova u zadnje tri utakmice bundesligaške sezone i završila drugoplasirana, a veoma blizu su Apotekari bili i osvajanju trofeja Lige prvaka.

Fantastična ekipa Bayera je u sezoni 2001/2002 u grupnoj fazi Lige prvaka završila na drugom mjestu iza Barcelone, u grupi u kojoj su još bili Lyon i Fenerbahče. Apotekari su tada uspjeli i savladati Barcu na svom terenu rezultatom 2:1.

U drugom stepenu takmičenja, Leverkusen je završio prvi u grupi ispred Deportivo la Corunue, Arsenala i Juventusa, da bi u četvrtfinalu Bayer izbacio ekipu Liverpoola.

Polufinale je Bayeru donijelo okršaj sa Manchester Unitedom, iz kojeg su, zbog gola u gostima, izašli uspješniji, pa su fudbaleri ekipe iz Leverkusena došli do najveće pozornice svjetskog klupskog fudbala, finala Lige prvaka.

U Glasgowu je Bayeru na megdan došao veliki Real Madrid, ali Kraljevi su jednostavno bili prejaki.

Finalna utakmica će ostati upamćena po možda i najboljem golu u finalima Lige prvaka, voleju Zinedina Zidanea kojim je zapečaćena sudbina Leverkusena.

Međutim, ne treba zaboraviti ovu sjajnu generaciju Bayer Leverkusena, pa se treba podsjetiti 11 fudbalera koji su tada istrčali pred prepune tribine Hampden Parka.

Među stativama je stajao majstor izvođenja jedanaesteraca Hans-Jorg But, srce odbrane su činili legendarni Brazilac Lucio i rođeni Živiničanin Boris Živković, dok su bekovske pozicije bile rezervisane za Diega Placentea i Zoltana Sebescena.

U veznom redu je "konce igre" držao njemački duo, Michael Ballack i Carsten Ramelow. Thomas Brdarić i Bernd Schneider su igrali uz aut linije, dok su u napadu igrali "lukavi" Yildiray Basturk i Oliver Neuville, čovjek za kojeg je bila rezervisana pozicija klasične desetke.

Potražite više informacija na temu Bundesliga:

Tada mladi Dimitar Berbatov je te glasgowske noći susret počeo na klupi, a sjajni Ze Roberto nije bio dostupan za veliki obračun sa Realom. Vrijedi dodati i da je rođeni Sarajlija u ekipi Bayera Anel Džaka odgledao veliko finale sa klupe za rezervne igrače.

Zaprati Real Madrid, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
Real Madrid Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi