Soccerosi šampioni kontinenta kojem ne pripadaju
Foto: epa.eu

Australija - Južna Koreja 2:1

Soccerosi šampioni kontinenta kojem ne pripadaju

Fudbalska reprezentacija Australije pobjednik je Azijskog kupa nakon što je u finalu poslije produžetaka sa 2:1 savladala selekciju Južne Koreje.

Australija imala prvu šansu na utakmici preko Jedinaka u 8. minuti utakmice, ali je lopta nakon njegovog udarca sa preko 25 metara otišla iznad gola. 

Tae-Hwi Kwak je propustio dobru šansu u 24. minuti kada je skočio visoko kako bi unutar šestnaesterca ispratio centaršut iz slobodnog udarca. Uputio je udarac glavom koji je otišao za dlaku od lijeve stative. Već u narednom napadu Australci su imali šansu preko Cahilla, ali koreanski golman bio je na vrhuncu zadatka.

U periodu od svega 60 sekundi Južna Korea je imala dvije dobre prilike. Prvo je Heung-Min Son šutirao tik iznad prečke, a udarac istog fudbalera je blokiran u nastavku susreta.

Nakon prilika Koreje stigla je kazna. Soccerosi su do vodstva stigli u samom finišu prvog poluvremena, a u 45. minuti pogodio je Luongo. 

Drugo poluvrijeme nije obilovalo velikim šansama, po jedna doba prilika viđena je na obje strane. Ipak, baš kako što je Australija u finišu prvog poluvremena stigla do vodstva, tako je Južna Koreja u sudijskoj nadoknadi stigla do izjednačenja. Pogodio je Heung-Min Son u prvoj minuti sudijske nadokande.

Pobjednik je odlučen opet u finišu, ali prvog produžetka, a za veliko slavlje Soccerosa na domaćem terenu pogodio je James Troisi.

Potražite više informacija na temu Kvalifikacije za EURO 2024:

Azijski kup, finale:
Australija - Južna Koreja 2:1 (Luongo 45., Troisi 105. / Heung-Min Son 90.+1)

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.