Šok na Apeninima, Italija propušta Mundijal nakon 60 godina!
Foto: EPA

Švedska se odbranila na San Siru

Šok na Apeninima, Italija propušta Mundijal nakon 60 godina!

Čudo se desilo - Italiju dogodine nećemo gledati na Svjetskom prvenstvu u Rusiji!

Slavni Azzurri nisu uspjeli izboriti plasman na Mundijal u dvomeču sa Šveđanima, koji su izborili prolaz zahvaljujući pobjedi u Štokholmu rezultatom 1:0. Večeras je u Milanu revanš meč okončan rezultatom 0:0, što znači da će Italijani nakon punih 60 godina propustiti Svjetsko prvenstvo (1958.).

Italija je od starta utakmice igrala ofanzivno, dok su se Šveđani opredijelili da čuvaju svoj gol i prednost iz prve utakmice. Imali su domaći fudbaleri nekoliko dobrih prilika u prvih 45 minuta, a prvu preko Antonija Candreve.

Igrao se 27. minut kada je fudbaler Intera natrčao na jednu odbijenu loptu i silovito šutirao preko gola, da bi sljedeća velika prilika uslijedila pet minuta prije odlaska na odmor. Ciro Immobile je šutirao, ali je švedski golman spriječio pogodak. Do odlaska na odmor gostima je zaprijetio i Florenzi, ali je ponovo Olsen bio siguran.

Ipak, centralna figura prvog poluvremena bio je sudac Lahoz koji je, prema mišljenju mnogih, 'zakinuo' Šveđane za najmanje jedan, možda i dva penala. I Italijani su početkom utakmice također tražili najstrožiju kaznu, ali se Španac ni tada nije oglašavao.

Domaći u nastavku više nisu imali šta da čekaju, pa je Ventura brzo napravio dvije izmjene i uveo ofanzivnog Belottija i El Shaarawyja. Italijani su u 54. minuti imali veliku, možda i najveću priliku na utakmici kada je Florenzi sjajno šutirao ali malo pored gola.

Agilni Florenzi je češće bio u prilici od svih svojih mnogo ofanzivnijih kolega, a u novoj prilici se našao u 67. minuti, ali ponovo bez pogotka. Velika prilika za Italiju stigla je u 87. minuti kada je fenomenalno šutirao El Shaarawy, ali je Olsen još bolje odbranio. Minutu nakon toga, pokušao je i Parolo ali i on bezuspješno.

Pokušali su Italijani do kraja utakmice nekako ugurati loptu u mrežu i izboriti produžetke, ali ih je savladala nervoza i Švedska je na kraju proslavila veliki, može se reći i senzacionalan uspjeh.

Italijani su večeras dominirali, ali švedski bunker je izdržao sve napade Azzurra, a nevjerovatno disciplinovani fudbaleri Švedske su Italijanima nanijeli jedan od najtežih i najbolnijih udaraca u bogatoj fudbalskoj historiji.

Potražite više informacija na temu Kvalifikacije za SP:

Baraž za Svjetsko prvenstvo:

Italija - Švedska 0:0, ukupno 0:1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi