Standard Liège je konstanta belgijskog fudbala

Klub za koju su igrali Mušović, Bukal....

Standard Liège je konstanta belgijskog fudbala

Uz Anderlecht i Club Brugge, Standard Liège je jedan od najkonstantijih klubova Belgije. Klub koji je osnovan 1898. godine iza sebe ima deset titula prvaka Belgije, šest osvojenih Kupova, četiri Super kupa, jedan Liga Kup. Najveći uspjeh u Evropi ova ekipa je ostvarila 1982. godine kada se probila do finala Kupa Kupova preko Floriane, Vašaša, Porta i Dinama iz Tbilsija.

Na kraju se veliko finale igrale na Camp Nou stadionu, na klupi Standarda je bio veliki trener i jednako veliki pušač Raymond Goethals, igrali su kasnije sjajni golman Michel Preud'homme, Eric Gerets, Walter Meeuws, Arie Haan...Goethals je kasnije osvojio naslov prvaka Evrope sa Marseillom, sa reprezentacijom Belgije je bio treći u Evropi 1972. godine.

Dvadeset godina ranije Standard Liège je bio i u polufinalu Kupa prvaka.Do polufinala i Real Madrida tada ih je doveo Jean Prouff, a 1967. godine Standard je i u polufinalu Kupa Kupova. Posljednji bolji rezultat na euro sceni Standard je napravio prije 15 godina, tada je igrao četvrtfinale Kupa UEFA.

Veliki doprinos rezultatima Standarda dali su treneri sa prostora bivše Jugoslavije. Upravo u periodu šezdesetih godina, to je bio odlični trener Milorad Pavić, koji je u tri navrata bio na klupi ovog kluba (1964–1967, 1985–1986, 1987–1988) i sa kojim je osvojio dva Kupa. U ovom klubu su radili i Vlatko Marković, Nedeljko Bulatović, Luka Peruzović, Tomislav Ivić, Željko Mijač. U novije vrijeme to su bili Ivan Vukomanović i Slavoljub Muslin koji je preuzeo Standard u junu mjesecu.

Potražite više informacija na temu Liga prvaka:

Kada su u pitanju igrači sa prostora bivše Jugoslavije koji su nosili dres ovog kluba teško ih sve nabrojati. Džemaludin Mušović u vrijeme kada su to još bili Rora, Brkljačić, dok je trener bio Marković. Tri sezone je igrač Standarda bio i legenda Željezničara Josip Bukal. Zanimljivo, Edhem Šljivo koji i danas živi u Liegeu, je svoje najbolje utakmice u Belgiji odigrao u dresu gradskog rivala Liegea prije nego što je u 38. godini doživio tešku saobraćajnu nesreću. Gledajući prostor bivše Jugoslavije, tu su igrali i Pižon Petrović, pa i "je li to moguće " Ljubomir Radanović. Kasnije su tu u novijoj istoriji bili i Prosinečki, Rapajić, Runje, Ivica Mornar, Benko, odnosno Milan Jovanović koji je za za četiri sezone zabio 56 golova prije nego što prelazi u Liverpool.

Novu sezonu Standard otvara danas protiv Kortrijka. Prošlu sezonu je Standard završio na četvrtom mjestu sa 40 boda, dok je Gent kao prvak imao 49. Gledajući listu strijelaca u prošloj sezoni Geoffrey Mujangi Bia inače rođen u Kinšasi je postigao 14 golova, tri manje iskusni 32-godišnji Brazilac Rinck de Camargo.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Najnovije vijesti

Najčitanije iz kategorije