Sudijski sprej zabranjen u Bundesligi!

Neće se koristiti u Njemačkoj

Sudijski sprej zabranjen u Bundesligi!

Sprej koji sudije koriste kako bi označile propisanu udaljenost živog zida od mjesta izvođenja slobodnog udarca zabranjeno je u Njemačkoj! Sudijsko pomagalo koje svoj debi trebalo imati u 8. kolu Bundeslige koje je na rasporedu 18. i 19. oktobra.

Certificirajuća kompanija TÜV Rheinland zabranila je primjenu spreja koji je poznat i pod nazivom "9-15 fair play limit", a koji košta 12,95 eura. 

"Ovaj sprej se ne smije primjenjivati I koristiti u Njemačkoj, niti u zemljama Evropske Unije, jer nije ovlašten. U svom sadašnjem obliku ne može se dopustiti njegovo korištenje", rekao je doktorica Greta Dau, uposlenica TÜV Rheinlanda.

Sprej koji je proizveden u Argentini uposlenici certificirajuće kompanije testirali su devet dana. U njihovom izvještaju stoji da sprej sadrži paraben, koji itekako utiče na hormone ljudskog tijela. Pored svega testiranog ambalaži je nedostajala oznaka da je produkt zapaljiv.

Potražite više informacija na temu Bundesliga:

"S 33% koncentracija zapaljivih materija u samom spreju je višestruko iznad dozvoljenog nivoa, da ne bi nosi oznakom zapaljive materije", objasnila je Dau. 

Sprej se već uveliko koristi u engleskoj Premier ligi, u Brazilu je na sceni već tri godine, a počeo se primjenjivati i u Ligi prvaka u Europa ligi, a problem nakon ove zabrane bi u svemu mogle postati utakmice njemačkih klubova u evropskim takmičenjima.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.