Svi rekordi koje bi Ronaldo i Messi mogli oboriti ove sezone
Foto: EPA

Novi izazovi za dva najbolja fudbalera svijeta

Svi rekordi koje bi Ronaldo i Messi mogli oboriti ove sezone

Mnogo je fudbalskih majstora prodefilovalo kroz svjetski fudbal u protekloj deceniji, ipak dvojica se posebno izdvajaju. Lionel Messi i Cristiano Ronaldo su, naime, proteklih desetak godina najbolji svjetski fudbaleri.

Cristiano Ronaldo je 2008. godine prvi put osvojio prestižnu Zlatnu loptu, nagradu za najboljeg igrača svijeta, a naredne godine je ona otišla u ruke argentinskog virtuoza Lionela Messija. Od tada Zlatna lopta ne poznaje trećeg vlasnika, ili je u rukama Cristiana Ronalda ili Lionela Messija.

A šta je zapravo potrebno da jedan fudbaler postane najbolji i osvoji ovu prestižu nagradu? Sama tehnika i sveukupno fudbalsko umijeće sigurno nisu dovoljni, jer bi u suprotnome jedan Jay-Jay Okocha sigurno imao nekoliko Zlatnih lopti u svojoj kolekciji. Potrebno je mnogo više od toga, a možda je i najpotrebnija želja za stalnim uspjesima i napredovanjem.

To je jedna osobina koja je zajednička Cristianu Ronaldu i Lionelu Messiju. Koliko god rekorda oborili, njih dvojica uvijek traže novi izazov, jer, kako se kaže, rekordi i postoje da bi bili srušeni.

Priliku za nova dostignuća Ronaldo i Messi će imati i u novoj sezoni, pa vrijedi pogledati koji su to rekordi koji bi mogli "pasti" u sezoni 2017/2018.

La Liga i španski fudbal

Počnimo s Lionelom Messijem. Naime, Argentinac će u novoj sezoni imati priliku da postane fudbaler s najviše trofeja u španskom fudbalu, računajući tu ligu i kup takmičenja.

Naime, Messi trenutno dijeli prvo mjesto "najtrofejnijih" fudbalera u Španiji sa saigračem iz Barce, Andresom Iniestom pošto obojica imaju po 30. Logično kako bi Messi "izbio" na prvo mjesto ove liste bilo bi potrebno da Iniesta napusti Barcu, ili da zbog povrede, što je bilo često u zadnjih 18 mjeseci, propusti finale nekog takmičenja kojeg Barcelona osvoji.

Kada su golovi u pitanju Messi je ubjedljivo prvi strijelac u sudarima Barce i Reala s 24 postignuta gola u najvećem španskom derbiju. Međutim, Ronaldo bi ovoj sezoni mogao postati najbolji strijelac Reala u El Clasicu, s obzirom da je do sada postigao 17 golova u susretima Real i Barce, samo jedan manje od legendarnog Alfreda Di Stefana.

Ronaldo bi mogao, poslije Messija, postati drugi igrač koji je postigao 300 golova u La Ligi, ali i prvi kojem je to uspjelo u manje od 300 utakmica.

Messi i Ronaldo trenutno imaju po četiri Zlatne kopačke, a svojim golovima u novoj sezoni La Lige bi jedan od njih mogao postati fudbaler s najviše titula najboljeg strijelca Evrope ikada. Na posljetku, Ronaldo može i poboljšati svoj rekord od 32 hat-tricka u La Ligi.

Liga prvaka

Cristiano Ronaldo je najbolji strijelac ovog takmičenja svih vremena sa 105 postignutih golova, ali i jedini koji je postigao više od 100 pogodaka u Ligi prvaka. On je, također, jedini igrač od 1992. godine, od kada se Liga prvaka igra u današnjem formatu, koji je postigao gol u tri finala.

Messi će imati priliku smanjiti zaostatak za Ronaldom na vječitoj listi najboljih strijelaca Lige prvaka, s obzirom da trenutno na svom kontu ima 11 pogodaka manje od sjajnog Portugalca.

Messi i Ronaldo su do sada uspjeli upisati po pet hat-trick učinaka u Ligi prvaka, te dijele ovaj rekord. To znači da će sljedeći koji postigne tri gola na jednog utakmici Lige prvaka postati suvereni vlasnik rekorda.

I Messi i Ronaldo će imati priliku da obore rekord kada je u pitanju najviše golova postignutih u jednoj sezoni Lige prvaka. Ovaj rekord je trenutno u vlasništvu Radamela Falcaa koji je u sezoni 2010/2011 postigao 18 golova, jedan u kvalifikacijama i 17 u glavnom žrijebu Lige prvaka.

Treba dodati da će Ronaldo imati priliku da postane najbolji strijelac FIFA-inog Svjetskog klupskog prvenstva, s obizirom da trenutno na svom kontu ima pet golova u ovom takmičenju, baš kao i Lionel Messi i Luis Suarez. Ipak, Suarez i Messi neće imati priliku da ove godine nastupe na Svjetskom klupskom prvenstvu. pa Portugalac ima odličnu priliku da im "pobjegne".

Reprezentacija

Osim na klupskom, Ronaldo i Messi imaju priliku oboriti i nekoliko rekorda na reprezentativnom nivou. Kada su reprezentativna takmičenja, posebno predstojeće Svjetsko prvenstvo, u pitanju ovaj sjajni dvojac će ipak imati nešto teži zadatak, naravno, ukoliko se Argentina i Portugal uopšte nađu na Mundijalu u Rusiji.

Cristiano Ronaldo je već najbolji strijelac i igrač sa najviše nastupa za Portugal ikada, međutim on je postigao svega tri gola na Svjetskim prvenstvima, tako da će mu, na predstojećem, biti potrebna fantastična izvedba kako bi prišao makar blizu najboljim svih vremena, Miroslavu Kloseu sa 16 i Ronaldu, onom brazilskom, koji je postigao 15 golova na Mundijalima.

Messi je, s druge strane, najbolji strijelac Argentine svih vremena, ali će mu biti potrebno još šest pogodaka kako bi dostigao Gabriela Batistutu koji drži rekord po broju pogodaka za Argentinu na Svjetskim prvenstvima. Ovaj legendarni napadač Fiorentine i Rome je uspio postići 10 golova na Svjetkim prvenstvima u dresu Gaučosa.

Uzme li se u obzir da, od Mundijala 2002. godine, niko nije postigao više od šest golova na jednom Svjetskom prvenstvu, pred Argentincem je težak zadatak.

Potražite više informacija na temu La Liga:

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi