Toure: Afrički fudbaleri imaju status životinja u Evropi

Najbolji afrički fudbaler o odnosu prema afričkim igračima

Toure: Afrički fudbaleri imaju status životinja u Evropi

Vezni fudbaler Manchester Cityja Yaya Toure rekao je za BBC kako fudbaleri iz Afrike nisu dovoljno cijenjeni u Evropi, te da je to razlog zašto ih jako malo ima u izborima za najbolje igrače.

"Mislim da je ono što je Samir rekao definitivno istina. Iskreno, pravo priznanje sam dobio samo od navijača. Ne želim da budem negativan, ali moram da budem iskren", osvrnuo se Toure na nedavnu izjavu Samira Nasrija da su afrički igrači potcijenjeni.

Reprezentativac Obale Slonovače je rekao da su Didier Drogba i Samuel Eto'o za njega velike legende iako nikad nisu proglašeni za najbolje fudbalere svijeta. Jedini afrički nogometaš koji je dobio to priznanje bio je Liberijac George Weah 1995. godine.

"Oni su za mene više od legendi, a i za Afriku. Ponosan sam što sam iz Afrike, želim da branim afričke ljude i želim da pokažem svijetu da fudbaleri iz Afrike mogu da budu jednako dobri kao Evropljani i Južnoamerikanci".

Potražite više informacija na temu Premier league:

Yaya Toure je osvojio naslove prvaka u domovini, zatim Grčkoj, Španiji i Engleskoj. 30-godišnji vezista Cityja je u konkurenciji za najboljeg igrača sezone u Engleskoj zajedno sa Edenom Hazardom, Lukeom Shawom, Luisom Suarezom, Stevenom Gerrardom i Danielom Sturridgeom.

"Kao šampion, kao pobjednik, uvijek želim da pobjeđujem", rekao je Yaya Toure koji je tri puta biran za najboljeg fudbalera afričkog kontinenta.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.