Transfer rok: Novi rekord na vidiku

Otočki klubovi na prestaju trošiti

Transfer rok: Novi rekord na vidiku

S. Bošković

Četiri sedmice prije kraja transfer roka klubovi na Otoku su već potrošili vrtoglavih 500 miliona funti, zaostajući "samo" 335 miliona za prošlogodišnjim rekordom.

Najskuplje plaćeni igrač do sada je Raheem Sterling, koji je iz Liverpoola prešao u Manchester City za 44 miliona funti. Ipak, najviše novca potrošio je šef Uniteda Louis Van Gaal koji je platio dosadašnja pojačanja 83 miliona funti, a najavio je još jedno veliko ime na poziciji napadača. 

"Novi rekord je vrlo moguć, s obzirom na novi ugovor o TV-pravima", rekao je za britanske medije financijski ekspert Rob Wilson. 

Transfer rok se zatvara prvog sepetembra, u 23h po našem vremenu, a novi ugovor o TV-pravima povećati će iznos koji klubovi dobivaju s tri milijarde funti na 5 milijardi funti. Ovo znači da će posljednji klub na ljestvici zaraditi 99 miliona funti, dok će prvak inskasirati više od 150 miliona funti. 

Osim Van Gaala, koji će povećati dosadašnju potrošenu sumu, to će još uraditi Chelsea koji je voljan izdvojiti preko 26 miliona funti za stopera Evertona, a i Manchester City će ponuditi preko 50 miliona funti za sjajnog veznjaka Wolfsburga Kevina de Bruynea. 

Tijekom čitave prošle sezone, u zimskom te ljetnom prelaznom roku, potrošeno je 965 miliona funti, a pojedini stručnjaci tvrde da bi se i ta cifra mogla nadmašiti, s obzirom na nova TV-prava Lige prvaka i dodatne prihode engleskih klubova koji će nastupiti u tom takmičenju. 

Ipak, smatra se da bi financijski fair-play (FFP) mogao sputavati timove u dovođenju novih igrača i trošenju novca, no novi rekord je na vidiku.

Wilson, profesor na univerzitetu u Sheffieldu, dodaje da je trošenje Uniteda ovog ljeta razumno kada se poredi sa prošlogodišnjim dovođenjem Angela di Marije za 59 miliona funti iz madridskog Reala. 

"Ukoliko bi prodali Di Mariju u PSG za 45 miliona funti, mogli i potpisati Pedra Rodrigeza iz Barcelone, te bi njihovo trošenje ovog ljeta i dalje izgledalo skromno."

Potražite više informacija na temu Premier league:

Liverpool je doveo Bentekea za 32.5 miliona funti, ali su čekali da dobiju novac od rekorde prodaje Sterlinga.

Dodao je još: " Vidimo da su klubovi mnogo više razumni, djelomično zbog FFP. Fiskalna odgovornost postaje rutina, a klubovi polako uviđaju korist od toga. Financijski fair-play je generalno dobar potez za fudbal".

Zaprati Liverpool, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
Liverpool Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.