Trenutak odluke za Hrvatsku, Srbija otvara šampanjac
Foto: EPA

Kvalifikacije za SP

Trenutak odluke za Hrvatsku, Srbija otvara šampanjac

E. Škorić

Pred nama je još jedna uzbudljiva noć u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo koje se narednog ljeta igra u Rusiji.

Nama je nekako najzanimljiviji susret koji će se igrati u Kijevu. Ukrajina protiv Hrvatske u izravnom okršaju za Svjetsko prvenstvo.

Hrvatska je nekidan odigrala mršavih 1:1 s Finskom na Rujevici i taj kiks bi mogao Vatrene da košta odlaska u Rusiju, a već je koštao Antu Čačića otkaza, pa je Zlatko Dalić novi selektor Hrvatske.

Zakomplikovale su se stvari za Hrvatsku, koja mora da pobijedi ako želi da ide u baraž, mada u nekim scenarijima i s bodom može dalje, a može lako i da ne ode ni u baraž.

Hrvatska je na listi drugoplasiranih trenutno na 11 bodova, koliko ima i Wales uoči svoje posljednje utakmice, izravnog dvoboja s Irskom za drugo mjesto. Velšani su ispred Hrvatske zbog bolje gol razlike, a ispred Balea i društva su Slovaci sa 12 te Grčka, Sjeverna Irska i Švedska sa po 13 bodova.

U slučaju da odigra neriješeno s Ukrajinom, Hrvatskoj bi onda trebao remi Walesa i Irske bez golova. Hrvatska ostaje najgora drugoplasirana ekipa i ne ide u baraž ukoliko odigra neriješeno, a Wales ili Irska pobijede.

No, najbolje bi za naše susjede bilo ako bi uspjeli da pobijede, onda bi bili sigurni putnici u baraž, a iz ove grupe najbolje je Islandu, koji je prvi, a još dočekuje Kosovo gdje se očekuje da pobjedom potvrdi odlazak na SP. Nakon pobjede nad Turskom u gostima od 3:0, čini se da su to i zaslužili.

Važnu utakmicu čeka Srbija koja će u Beogradu na stadionu Rajko Mitić ugostiti Gruziju. Ovdje je sve jasno, Srbija pobjedom odlazi na Mundijal, dok bi se i bodom mogla provući dalje ukoliko Wales i Irska remiziraju. Situacija u grupi D je sljedeća: Srbija ima 18, Wales 17, a Irska 16 bodova. 

Orlovima će ovo biti druga meč lopta nakon što je u Beču poražena s 3:2 od selekcije Austrije, koja je davno ostala bez ikakvih šansi.

Potražite više informacija na temu Kvalifikacije za SP:

U grupi G Izrael dočekuje Španiju, Italija gostuje Albaniji, dok će snage odmjeriti i Makedonija te Lihtenštajn, no u ovoj grupi nema nimalo uzbuđenja. Dalje idu Španija sa 25 bodova, a u baraž će Italijani sa 20 bodova.

Svi mečevi koji se igraju večeras od 20:45 sati:
Albanija - Italija
Finska - Turska
Island - Kosovo
Izrael - Španija
Makedonija - Lihtenštajn
Moldavija - Austrija
Srbija - Gruzija
Ukrajina - Hrvatska
Wales - Irska

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi