"U Danskoj se ne pije kafa po 2-3 sata"

Kerim Memija za SportSport.ba

"U Danskoj se ne pije kafa po 2-3 sata"

E. Čaušević

Fudbaleri danskog Vejlea proteklog vikenda savladali su u gostima Brabrand sa 2:1 u okviru 16. kola danske Prve lige. 

Vejle je odlično počeo u novoj sezoni i nakon 16 odigranih kola ovaj tim za koji nastupa mladi bh. reprezentativac Kerim Memija nalazi se na prvom mjestu. Memija je za Vejle potpisao početkom ove godine kada je napustio Željezničar, te je veoma brzo svojim dobrim igrama zacementirao svoje mjesto u prvom timu ovog kluba.

Memija je u razgovoru za SportSport.ba priznao da je zadovoljan svojim igrama, te činjenicom da se uspio nametnuti treneru od samog dolaska u Vejle. Interesovalo nas je da li se bh. igrač navikao na život u Danskoj, te nam je objasnio kakav je život u toj zemlji u odnosu na Bosnu i Hercegovinu.

Vejle igra odlično u ovoj sezoni, možete li do Superlige, kakva su očekivanja?

Ulazak u elitni rang danskog fudbala je cilj od mog dolaska u Vejle, ali sa mnom došlo je još osam novih igrača i imali smo problema dok se nismo svi uklopili. Ove sezone to mnogo bolje izgleda, a tabela i naši rezultati su najbolji pokazatelj toga.

Od dolaska iz Želje ustalio si se u prvi tim, kako si zadovoljan svojim igrama?

Pa, moram priznati da sam veoma zadovoljan svojim igrama. Uspio sam se odmah nametnuti treneru i mislim da je to presudilo. Sada je bitno da nastavim ovim tempom, pa ćemo vidjeti šta će biti na kraju.

Skoro godinu dana si u Danskoj jesi se navikao i kakav je život tamo u odnosu na Sarajevo?

Život ovdje je dosta drugačiji. Ljudi su mnogo više posvećeni poslu, nema one naše da se sjedne na kavu dva-tri sata, oni to rade po pola sata i vraćaju se na posao. Grad je prazan u šest poslijepodne, skoro da ništa ne radi u gradu. Čak i vikendom je tako, ali sam se već lagano navikao na sve to.

Pratiš li Premijer ligu, kako ti se cini Željo ove sezone, mogu li Plavi do titule? Koja je razlika između danske i bh. lige?

Pratim redovnu našu ligu, a još redovnije svog Želju. Mislim da je ekipa dobra i da mogu i ove godine da budu u borbi za titulu. Na kraju krajeva to se uvijek očekuje od Želje. Glavna razlika je u fizičkoj spremi i njoj se ovdje posvećuje mnogo pažnje. Igrački kvaliteti su tu negdje. Naravno, drastičnu razliku prave i tereni, odnosno uslovi koji ovdje daleko bolji nego u BiH.

Imaš li možda nekih ponuda s obzirom na zapažene igre?

Pa, trenutno je cilj ulazak u Superligu sa Vejleom kako za mene tako i za sve u klubu. Svi smo maksimalno fokusirani na to. Nakon što sezona završi vidjet ćemo gdje dalje. Na meni je da nastavim sa dobrim igrama koje onda sigurno neće proći nezapaženo.

Očekujes li u bliskoj budućnosti nastup za A tim BiH?

To je san svakog dječaka da jednog dana obuće dres nacionalnog tima. U omladinskim selekcijama sam od U15 i sada imam čast da budem kapiten mlade reprezentacije što nije mala stvar. Na meni je da nastavim da se dokazujem i radim, pa ćemo vidjeti šta će biti.

Promo

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi