U FIFA-i haos: Predsjednik pod suspenzijom!
Foto:EPA

Istraga se vodi zbog mita

U FIFA-i haos: Predsjednik pod suspenzijom!

S. Bošković

Etička komisija FIFA-e suspendovala je na 90 dana Seppa Blattera, predsjednika te organizacije, Michela Platinija, predsjednika UEFE-a i suspendiralaJohna Valckea, generalnog tajnika.

Pored njih još je i optužen bivši potpredsjednik FIFA-e, Chung Mong Joo, koji je suspendiran na šest godina i mora platiti kaznu od 100 hiljada švicarskih franaka.

Blatter, Valcke i Platini terete se zbog sumnji o korupciji, te za vrijeme suspenzije ne smiju obnašati nikakvu funkciju u fudbalu.

Predsjednik FIFA-e optužen je zbog izvršavanja neopravdane isplate Michelu Platiniju, koja je nastala nakon potpisivanja nepovoljnog ugovora za krovnu kuću fudbala. U februaru 2010. godine Blatter je Platinju platio dva miliona švicarskih franaka. 

Potražite više informacija na temu Kvalifikacije za EURO 2024:

Naravno, sva tri optuženika, kao i njihovi odvjetnici, demantuju sve optužbe.

Ipak, nije se dugo čekalo da se pronađu novi predsjednici. Na mjestu predsjednika FIFA-e naći će se Isa Hayutu, koji je obnaša funkciji predsjednika fudbalske konfederacije Afrike, dok će UEFA-om predsjedavati Angel Maria Villar. 

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.