United zadužen za skupe, Chelsea za pametne transfere

Ko je kako trgovao?

United zadužen za skupe, Chelsea za pametne transfere

Spustila se zavjesa na još jedan ljetni prelazni rok, koji je kao i obično ponudio veliki broj spektakularnih transfera. Najviše ih je viđeno u Engleskoj, u koju su stigla neka velika imena svjetskog fudbala. Neka su je i napustila, a u nastavku pogledajte ko je kako poslovao. Ko je pobjednik, a ko gubitnik tek okončanog ljetnog prelaznog roka?

Chelsea najpametnije poslovao i na vrijeme doveo najveća pojačanja

Definitivno, pobjednik ljetnog prelaznog roka je londonski Chelsea. Ekipa je u novu sezonu ušla ojačana igračima kao što su Diego Costa, Felipe Luis, Cesc Fabregas, Thibaut Courtois, Didier Drogba i Loic Remy dok su ekipu za velike novce napustili igrači koji su daleko od nezamjenjivih. Posebno se to odnosi za Davida Luiza, koji je za više od pedeset miliona funti prešao u PSG, dok je Fernando Torres otišao na jednogodišnju posudbu u Milan.

Iz kluba je nakon skoro decenije otišao legendarni Frank Lampard, a jedina potencijalna greška je (olako) puštanje Lukakua u Everton. Chelsea se riješio još nekoliko mladih igrača koji su poslani na posudbe i, kada se sve sabere i oduzme, s pravom se može reći da je plavi londonski tim najveći dobitnik prelaznog roka za nama. Posebno iz razloga što su najveća pojačanja stigla još prije par mjeseci, pa su bili u prilici obaviti kompletne pripreme sa timom a prva tri kola Premiershipa kao i neke prijateljske utakmice pokazali su da će Chelsea biti prvi favorit za naslov prvaka.

Dva spektakularna transfera, rasipanje novca na napad dok je u odbrani i dalje "propuh"

Manchester United je ovog prelaznog roka potrošio preko 150 miliona eura, a ipak nije uspio riješiti svoje najveće probleme. Dovedena su ciljana, ali i vrlo skupa pojačanja na ofanzivnim pozicijama, dok je u odbrani i dalje propuh. Igrači kao što su Di Maria i Falcao bi morali biti vrhunska pojačanja za tim sa Old Trafforda, a probleme u odbrani možda bi mogao riješiti Blind koji je pristigao iz Ajaxa. Bilo kako bilo, United je najviše trošio od svih engleskih klubova ovog ljeta, a vatreni prelazni rok okončali su potpisivanjem Falcaoa koji važi za najveću transfer bombu ovog ljeta.

Sanchez veliko pojačanje, kockaju se s Welbeckom

Arsenal će u novu sezonu uči jači za nekoliko kvalitetnih fudbalera. Najveće pojačanje Topnika je Alexis Sanchez, a posljednji dan obilježilo je dovođenje Dannyja Welbecka iz Uniteda. Arsenalu će, po svemu sudeći, i ove sezone škripiti u napadu a dovođenje neefikasnog napadača nije prava solucija za tim Arsenea Wengera. Arsenal ove sezone želi završiti iznad svog četvrtog mjesta, a ostaje da se vidi mogu li njihova pojačanja donijeti radost navijačima londonskog kluba.

Građani trgovali bez velike pompe, kostur ekipe ostao nepromijenjen

Manchester City je ovog ljeta bio nekarakteristično "miran". Dovedeni su Mangala i Fernando iz Porta, golman Caballero iz Malage, Sagna iz Arsenala dok je na posudbu stigao Lampard. Od bitnijih igrača klub su napustili Alvaro Negredo, koji je posljednjeg dana prelaznog roka otišao u Valenciju, Javi Garcia (Zenit), Richards (Fiorentina) i Barry (Everton). Filozofija kluba sa Etihada neće se mnogo promijeniti, a ekipa našeg Edina Džeke će i ove sezone biti jedan od glavnih kandidata za najviši plasman.

Opustošili Southampton i doveli par zvijezda, ali ostali bez glavne

Ekipa Liverpoola je u novu sezonu ušla poprilično izmijenjena u odnosu na prošlu. Najviše će se osjetiti odlazak Luisa Suareza u Barcelonu, ali je u zamjenu za njega stigao Mario Balotelli. Posebno se Liverpool "častio" iz Southamptona iz kojeg je doveo Lamberta, Lallanu i Lovrena, a stigli su još Emre Can, Divock Origi i sjajni Lazar Marković. 

Potražite više informacija na temu Premier league:

Premiership brojniji za još jedno ime iz BiH

Što se ostalih timova tiče dobro je poslovao i Everton koji je, osim Lukakua i Barryja, doveo još nekoliko respektabilnih pojačanja. Nama je najzanimljivije novo ime u redovima Karamela Muhamed Bešić, novi general Zmajeva koji je napravio pravi posao odlaskom iz Ferencvaroša u englesku ligu. U Tottenhamu su prilično mirovali dok je Southampton bio vrlo aktivan u ovom prelaznom roku jer su ostali bez nekolicine fudbalera, ali i doveli mnoga nova imena. Aktivan je bio i Hull koji je dovođenjem Abela srušio klupski transfer rekord, dok je "najtiši" bio Stoke koji je stidljivo pred ponoć predstavio produžetak saradnje sa Assaidijem.

Zaprati Chelsea, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
Chelsea Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.