Valencia - Generacija koja je prkosila evropskim velikanima

Nezaboravna generacija Šišmiša

Valencia - Generacija koja je prkosila evropskim velikanima

E. Čaušević

Valencia već nekoliko godina muku muči u španskoj La Ligi, a ne tako davno ovaj klub je redovno igrao Ligu prvaka, a dvije godine zaredom igrali su finale najelitnijeg takmičenja u Evropi.

Popularni Šišmiši zadnjih deset godina imaju velikih finansijskih problema što se najviše odrazilo na rezultate kluba. Valenciji je cilj uglavnom da se ostane u La Ligi, a ukoliko se izbori Evropa to je bonus za ovaj tim. Ipak, ne treba zaboraviti da je ovaj tim početkom novog milenija uz Real Madrid bio najopasniji tim iz Španije.

Valencia je 2000. i 2001. godine igrala finala Lige prvaka, ali su oba puta ostali bez titule. Prvo su poraženi ubjedljivo od Reala sa 3:0, da bi godinu dana kasnije izgubili na penale od Bayerna. 

Mnogi ljubitelji fudbala koji se sjećaju tog perioda sa osmijehom pamte tu sjajnu generaciju Valencije. Šišmiši su imali tim koji je pružao sjajne rezultate, a samo tužna sudbina ih je zaustavila da se domognu krova Evrope.

Ipak, treba se prisjetiti sjajnog sastava koji je pokušao pružiti otpor Real Madridu u finalu u Parizu, te sastava koji je godinu dana kasnije na San Siru poražen od Bayerna. Teško da će se u skorije vrijeme ponoviti ovakva generacija u Valenciji.

Valencia finale 2000. godine: Santiago Canizares, Jocelyn Angloma, Miroslav Đukić, Mauricio Pellegrino, Gerardo, Javier Farinos, Gaizka Mendieta, Kily Gonzalez, Gerard, Miguel Angel Angulo, Claudio Lopez.

Potražite više informacija na temu Liga prvaka:

Valencia finale 2001. godine: Santiago Canizares, Jocelyn Angloma, Roberto Ayala, Mauricio Pellegrino, Amedeo Carboni, Ruben Baraja, Gaizka Mendieta, Kily Gonzales, Pablo Aimar, Juan Sanchez, John Carew.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi