Van Basten najavio velike promjene: Bez ofsajda i penala

Van Basten najavio velike promjene: Bez ofsajda i penala

E. Škorić

Legendarni Marco van Basten predlaže nova pravila koja bi FIFA u budućnosti mogla možda i usvojiti.

Nakon što smo saznali da će 2026. godine na Svjetskom prvenstvu igrati 48 reprezentacija, mogli  bismo doživjeti nove promjene u vezi nogometnih pravila.

Van Basten je glavni čovjek zadužen za tehnološki razvoj u nogometu, pa je tako otkrio i moguća nova pravila na SP-u 2026. godine.

Postoji mogućnost da se ukinu ofsajdi, a Van Basten smatra da bi nogomet tako bio sadržajniji i zanimljiviji nego danas.

"Vrlo sam znatiželjen kako bi nogomet izgledao bez ofsajda. Bojim se da će mnogi ljuti biti protiv ove promjene, ali nogomet svakim danom sve više izgleda poput rukometa. Cijela momčad se zajedno brani, protivnici na taj način imaju malo prostora za stvaranje prilika. I većina momčadi razmišlja na isti način, prvo razmišljaju o stabilnoj obrani", rekao je Van Basten.

Jedan od prijedloga je da se ukinu klasični penali. U slučaju remija u regularnim dijelovima utakmice, ne bi bilo penala, već bi igrači s 25 metara od gola išli sami na golmana i imali bi osam sekundi da postignu gol.

"Ovo je puno spektakularnije za gledatelje, a i zanimljivije samim igračima. Tako bi oni sami imali više mogućnosti; driblati, šutirati izvana, a vratarima je lakše čitati takve situacije. Kao tijekom normalne igre", kaže Van Basten.

Ukinuli bi se žuti karotni. Umjesto žutih igrači bi morali određeni period provesti pored aut linije. 

Također, nije isključeno da se u budućnost igrače limitira na broj prekršaja, kao u košarci. Tako bi igrač mogao samo pet puta tokom meča napraviti prekršaj, a onda bi morao da napusti igru.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi