Vardyja više ne hapse - Sada on hapsi!

Od zatvorenika do prvog golgetera Premiershipa

Vardyja više ne hapse - Sada on hapsi!

Leicester City je apsolutni hit Premiershipa. Odigrano je trinaest kola, a ekipa koju sa klupe predvodi Claudio Ranieri se nalazi na prvom mjestu, gdje ih baš niko nije vidio uoči početka nove sezone.

U njihovom društvu su ekipe koje su ljetos potrošile stotine miliona funti i realno je za očekivati da Leicester brzo 'spadne' sa čela. Sportska javnost njihovo posustajanje najavljuje već pet ili šest kola, ali čarolija tima sa King Power stadiona još uvijek traje. 

Golgeter sa elektronskom narukvicom

Najzaslužniji za to je 28-godišnji napadač Jamie Vardy, koji je postizao golove na posljednjih deset utakmica, čime je izjednačio rekord legendarnog Ruuda van Nistelrooya. Novopečeni reprezentativac Engleske je u 13 utakmica postigao isto toliko golova, prvi je strijelac lige a već su počele špekulacije o njegovom prelasku u neki od najvećih engleskih klubova. Sada ga hoće svi, a do jučer ga nije želio niko.

Razlog? Vjerovatno vam je već poznata njegova životna priča, ali ako nije, ovo je dobra prilika da ga bolje upoznate. Prije osam godina, Vardy je igrao u devetoj ligi, a na svim gostujućim utakmicama je igrao samo prvo poluvrijeme, nakon čega bi sjeo u auto, stavio elektronsku narukvicu i išao se javiti u policijsku stanicu. Problematični Vardy je bivši zatvorenik i čovjek koji je bio prepoznatljiv po uličnim i kafanskim tučama, a u zatvoru je završio nakon što je branio svog prijatelja nakon što ga je napala grupa huligana. 

"Uvijek ću stati za svoje prijatelje!"

"Nisam ponosan na svoju prošlost, ali znam da bih ponovo učinio isto. Prijatelji se uvijek moraju braniti, a ta tuča me je zaista 'došla glave'. Bio sam dvadesetogodišnjak i nisam mogao da radim ono što su radili svi moji vršnjaci. Jedno vrijeme sam čak i izlazak iz kuće smatrao privilegijom", otkrio je nedavno napadač Leicestera.

Od devete lige do Premiershipa

Vardyjeva ne tako blistava životna priča odrazila se na njegovu karijeru. Tokom tri godine nastupanja za Stocksbridge postigao je 66 golova, ali je dobijao previše crvenih kartona. Privukao je pažnju Sheffield Uniteda, čiji su ga skauti osam puta dolazili gledati, ali je Vardy sebi zatvorio vrata tog transfera jer je na tih osam utakmica dva puta isključen. Logično, u Sheffieldu su odustali i više se nisu vraćali.

Vardy je 2010. godine napredovao iz devete u sedmu ligu. Završio je u Halifaxu, koji ga je platio 20 hiljada eura, gdje se nije zadržao dugo. Odigrao je 41 utakmicu i zabio 29 golova, nakon čega je otišao još dvije stepenice više i potpisao za petoligaša po imenu Fletwood. Igrajući za ovaj klub skrenuo je pažnju Leicestera, tada engleskog drugoligaša, koji ga je 2012. godine platio nešto manje od milion funti.

Napadač Leicestera je u najjačem rangu engleskog fudbala debitovao 2014. godine, a u prošloj sezoni je postigao pet golova i tako pomogao svom klubu da ostane u Premiershipu. Ove sezone je odveo Leicester do historijskog uspjeha i ovaj klub je prvi put od svog osnivanja završio na prvom mjestu na tabeli, gdje se nalazi od prošlog vikenda.

Više ne dobija pozive za sud, već u reprezentaciju

Potražite više informacija na temu Premier league:

Leicesteru predstoji serija izuzetno teških utakmica, a prvi protivnik će im biti Manchester United, kojeg će 28. novembra dočekati na svom terenu. Upravo je protiv Crvenih đavola Vardy i skrenuo pažnju na sebe, kada je u septembru prošle godine u pobjedi od 5:3 upisao jedan gol i dvije asistencije, uz dva izborena jedanaesterca!

Jamie Vardy više nije onaj kojeg hapse. Huligan se pretvorio u dobrog dečka i više mu ne stižu pozivi za sud, već pozivi u reprezentaciju. Vardy je odlučio da se sljedećeg ljeta oženi, a prethodno ugovoreni datum je bio primoran prolongirati. Ne, ne mora se javiti policiji - Mora na Evropsko prvenstvo!

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.