Velike promjene: Premier liga dostupnija nego ikada?
Foto: EPA

Počinje borba za prava prenosa

Velike promjene: Premier liga dostupnija nego ikada?

Dominacija medijske kuće Sky, kada su u pitanju TV prava za englesku Premier ligu, je bila dugotrajna i veoma unosna, ali je sada pod ozbiljnom prijetnjom jer se najveće svjetske kompanije iz sfere digitalnih medija spremaju "na mišiće" preuzeti tržište.

Prava prenosa teniskih ATP turnira su, nedavno, prodana Amazonu, umjesto Skyju, za 50 miliona funti, a sada postoji velika mogućnost da će ova kompanija pokušati preuzeti prava i za englesku Premier ligu.

To bi se moglo desiti već na sljedećoj aukciji za prava prenosa Premier lige, na kojoj će se uskoro razmatrati ponude medijskih kuća za trogodišnji paket.

Velika aukcija će se održati nešto kasnije ove godine, a novi paket za prava prenosa počinje važiti u sezoni 2019/2020.

Britanski mediji navode da Sky, koliko god bogat, jednostavno ne može parirati finansijskoj moći Amazona, koji je u augustu ove godine kupio kompaniju Whole Foods za čak 13.7 milijardi dolara.

Još jedna kompanija koja je zainteresovana za prava prenosa utakmica Premier lige je Google. Podsjetimo, Google će uskoro postati prva kompanija na svijetu čija će vrijednost dostići bilion dolara.

Potražite više informacija na temu Premier league:

Google namjerava uputiti ponudu za prava na prenose Premier lige za teritoriju Engleske, a ova kompanija bi prenose utakmica učinila dostupnima i na Youtubeu.

Međutim, neki izvori sugariraju da Google ne želi samo prava prenosa za teritoriju Engleske, već da aktivno pokušava prikupiti dovoljno sredstava kako bi postao vlasnik svih globalnih paketa, čime bi upotpunio dominaciju kada su prava za Premier ligu u pitanju.

Zaprati Manchester United, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
Manchester United Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi

Najčitanije iz kategorije