Video tehnologija naredne sezone stiže na terene u Španiji

Ugledali se na Seriju A

Video tehnologija naredne sezone stiže na terene u Španiji

E. Čaušević

FIFA i UEFA će nakon revanš utakmica četvrtfinala Lige prvaka biti primorane da ozbiljno razmotre uvođenje video tehnologije, a pojedine lige petice su već napravile prvi korak u tome.

Italijanski fudbalski savez je jučer objavio da će u Seriji A od naredne sezone postojati video tehnologija koju će sudije moći koristiti kada nisu sigurni u svoje odluke. Međutim, Italija neće biti jedina koja će od naredne sezone na svojim utakmicama koristiti video tehnologiju.

Naime, čelnici španske La Lige objavili su da su trenutno u pregovorima sa FIFA-om i UEFA-om oko uvođenja video tehnologije u njihovoj ligi. Španski fudbalski savez još čeka potvrdu ove dvije fudbalske organizacije, mada je čini se ti već završeno.

Poznato je da će Serija A od naredne godine imati video tehnologiju koja će olakšati sudijama posao. Njihovim stopama krenuli su i Španci, te se nadamo da će se i ostale lige ugledati na njih. Jasno je da će video tehnologija jednom zauvijek otklonuti sumnje oko spornih odluka koje se dešavaju na svakoj utakmici.

Najbolji dokaz koliko je potrebna video tehnologija u Španiji desio se prije nekoliko mjeseci na utakmici Betis - Barcelona. Tada Barci nije priznat čist gol nakon što je lopta gotovo pola metra bila u golu domaće ekipe.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi