Video tehnologija od naredne sezone u Seriji A
Foto: EPA

Stiglo potrebno odobrenje od FIFA-e

Video tehnologija od naredne sezone u Seriji A

Predsjednik Sudijske asocijacije Italije je potvrdio da je  FIFA dala zeleno svjetlo kada je u pitanju uvođenje video tehnologije u Seriju A.

Nešto ranije ovog mjeseca je najavljeno da će se od sljedeće sezone video tehnologija koristiti u najvišem rangu italijanskog fudbala, ipak za uvođenje ove inovacije bilo je potrebno odobrenje FIFA-e, ali i Međunarodnog odbora fudbalskih saveza.

"FIFA nam je dala zeleno svjetlo", izjavio je za italijanske novinare Marcello Nicchi, predsjednik Sudijske asocijacije.

"Odobrenje od Međunarodnog odbora fudbalskih saveza je čista formalnost, sada nam samo preostaje da adekvatno opremimo stadione. Vrijedno smo radili na testiranju i siguran sam da smo spremni."

Potražite više informacija na temu Serie A:

"Sudije će još uvijek moći samostalno donositi odluke, video tehnologija će biti korištena samo u posebnim slučajevima. Koristit će se da se vidi da li je lopta prešla liniju, prilikom faulova koje sudija nije vidio ili golova iz ofsajda", rekao je Nicchi.

"Naši eksperimenti su pokazali da je u ligi bilo tek nekoliko situacija u kojima je bila potrebna upotreba video tehnologije, u većini slučajeva sudije su sasvim dovoljne. Sudije su spremne, čak smo tražili da se ovaj potez pomjeri za godinu ranije, bilo bi besmisleno još čekati", dodao je predsjednik Sudijske asocijacije Italije.

Promo

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi