Volite slušati priče o taktikama? Mourinho vam otkriva svoje

Objasnio kako je pripremio meč protiv Ajaxa

Volite slušati priče o taktikama? Mourinho vam otkriva svoje

Mnogi navijači širom svijeta voljeli bi barem na minut ili dva zaviriti u um najboljih trenera.

Mnogi se pitaju kako treneri spremaju utakmice i zašto se recimo Mourinho razlikuje od trenera koji nikada neće imati priliku voditi tako veliki klub poput Manchester Uniteda.

Taktička bitka zna biti veoma zanimljiva, iako mnogi gledatelji pored malih ekrana smatraju da se na terenu ne dešava ništa posebno. Jose Mourinho je za inostrane medije otkrio kakvu je taktiku spremio za finale Evropa lige, odnosno susret protiv Ajaxa.

"Pregledao sam osam utakmica Ajaxa. Kada igramo u Engleskoj, većinom pregledam samo dva ili tri meča protivnika, jer već znam o kome se radi, ali u Evropi to nije slučaj. Analiza protivnika za mene je ključna jer ona utiče na način na koji vodim treninge i planiram taktiku", rekao je Mourinho pa nastavio:

"U meču protiv Ajaxa htio sam stvoriti nestabilnost. Pustili smo ih da igraju pozadi, a istovremeno smo blokirali njihovog desnog štopera De Ligta i tako smo ih natjerali da akcije počinju od Sanchesa, koji se mnogo više mučio. Obrnuli smo trougao u sredini (Pogba i Herrera bili su u sredini, s Fellainijem ispred) i tako smo se prilagodili njihovoj strukturi u sredini terena. Željeli smo da ih ostavimo bez opcija da prodru naprijed, pa je Sanches morao da se osloni na duge lopte što nam je išlo u prilog jer imamo više igrače od njihovih", poručio je Posebni.

Potražite više informacija na temu Premier league:

Herrera je u meču protiv Ajaxa imao poseban zadatak od Mourinha.

"Riješili smo da naši bekovi pokrivaju taj centralni prostor, a ako lopta ode na stranu do krila, onda bi Herrera pokrivao taj prostor u sredini. Ono što je najvažnije jeste da tu ne smije da ima sumnji - kreativnost u defanzivi dozvoljena je samo u hitnim situacijama", rekao je Jose.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi