Vukovi i Redsi napadaju gol zaostatka

Evropska liga

Vukovi i Redsi napadaju gol zaostatka

E. Škorić

Večeras su na rasporedu uzvratni mečevi četvrtfinala Evropske lige. Wolfsburg i Liverpool će pred svojim navijačima pokušati nadoknaditi gol zaostatka. HSV u Belgiju putuje sa golom prednošću u odnosu na Standard, dok je neizvjesno u španskom derbiju.

Redsi spašavaju sezonu

Liverpool, sigurno i glavni favorit Evropske lige ove sezone, večeras na Anfieldu dočekuje Benficu i to u ne baš sjajnim okolnostima. Naime, Portugalci su uspjeli u prvom susretu prije sedam dana slaviti sa 2:1 u Lisabonu. Oscar Cardozo je sa dva gola preokrenuo vodstvo gostiju, koje im je u 9. minuti donio Danac Daniel Agger. Treba napomenuti da je Ryan Babel zaradio crveni karton te dodatno otežao stvari svom timu.


Benfica - Liverpool 2:1 (0:1)
0:1 - Agger 9'
1:1 - Cardozo 59' (penal)
2:1 - Cardozo 79' (penal)

Liverpool je sve dalje od svog cilja u domaćem prvenstvu, a to je svakako četvrto mjesto i kvalifikacije za Ligu prvaka. Prošlog vikenda su odigrali neriješeno u Birmignhamu protiv istoimene ekipe (1:1) i tako se dodatno udaljili od četvrte pozicije, koju zasad drži londonski Tottenham.

Redsi imaju tri titule Evropske lige, baš kao i Barcelona, Valencia, Juventus i Inter. Dakle, imaju priliku postati ove sezone najtrofejniji klub u ovom natjecanju. Ranije su iz takmičenja eliminisali rumunsku Unireuu te francuski Lille. Benfica je, pak, u grupnoj fazi eliminisala BATE i atenski AEK. Dalje su prošli zajedno upravo s timom iz Liverpoola, Evertonom. Senzacionalno su u šesnaestini finala izbacili njemačku Herthu, potom u osmini finala francuski Marseille.

Lisabonci su 2006. godine u četvrtfinalu Lige prvaka dva puta slavili nad Liverpoolom, pa Redsi imaju priliku ovaj put se osvetiti. Benfica je vodeća u portugalskoj ligi sa 64 osvojena boda, čak šest više od drugoplasirane Brage.

Što se sastava tiče, Ryan Babel kod domaćih ne igra zbog crvenog kartona iz prošle utakmice. Suspendiran je i Emiliano Insua. Maxi Rodriguez nije prijavljen za evropske utakmice Liverpoola, dok su Fabio Aurelio i Martin Kelly povrijeđeni. Na drugoj strani, napadač Javier Saviola ne igra zbog povrede, ali se zato vraćaju Weldon i Mantorras. Weldon je postigao dva gola u prvenstvenom susretu ovog vikenda.

Španski derbi na Vicente Calderonu

I Valencia je poput Liverpoola tri puta do sada osvajala ovo takmičenje. Žrijeb je odlučio da se u četvrtfinalu Evropske lige sastanu dva španska kluba. U prvom susretu odigranom na Mestalli nije bilo pobjednika. Poveo je Atletico golom Diego Forlana, ali je Fernandes poravnao. Gosti preko Antonio Lopeza ponovo poveli, a David Villa osam minuta prije kraja potavio konačnih 2:2.

Sada Atletico ima priliku na svom Vicente Calderonu pobjedom proći u naredni krug, no Silva, Villa i društvo sigurno će namučiti Madrižane i ovaj put. Šišmiši su trenutno trećeplasirana ekipa Primere, no čak 21 bod ispod Reala i Barcelone. Atletico Madrid je tek na desetom mjestu, što je pomalo iznenađujuće, budući da dobro stoje na evropskoj sceni.


Valencia - Atl. Madrid 2:2 (0:0)

0:1 - Forlan 59'
1:1 - Fernandes 67'
1:2 - Lopez 72'
2:2 - Villa 82'
Valencia je u prošlom kolu pobijedila Osasunu na svom terenu sa 3:0, dok je istim rezultatom (o.pa) Atletico nadigrao Deportivo La Corunu. Do sada su se ove dvije ekipe sastajale 33 puta, a neto bolji su Šišmiši, koji su ostvarili 16 pobjeda, osam puta nije bilo pobjednika, a u devet susreta slavili su Madrižani.

Jose Antonio Reyes i Juan Valera upitni su kod domaćih za ovaj meč. Tiago i Ibrahima nisu registrovani te sigurno nisu na raspolaganju svom treneru. Luis Perea je zbog suspenzije propustio prvenstveni okršaj s Deportivom, ali bi trebao biti u startnoj postavi večeras.

Gostujući trener Unai Emery ima nekoliko problema. Luis Miguel, Angel Dealbert i Jeremy Mathieu neće biti spremni (sva trojica odbrambeni). Bruno je suspendiran, dok je nastup Alexisa i Davida Navarra pod znakom pitanja. Dakle, najveći problemi za gostujućeg trenera su u odbrani. Banega je suspendiran, Carlos Marchena i David Albelda su povrijeđeni, dok napadač Alejandro Dominguez nije prijavljen i nema pravo nastupa.

Wolfsburgu i Fulhamu Evropska liga jedini spas

Wolfsburg će pred svojim navijačima pokušati popraviti lošu igru iz prve utakmice, kada su poraženi u Londonu na Craven Cottageu. Fulham se pokazao kao ozbiljan konkurent za osvajanje trofeja, posebno nakon eliminacije Juventusa u osmini finala.

U prvom susretu Vukovi su poraženi sa 2:1. Bobby Zamora i Damien Duff su Fulham doveli do dva gola prednosti, ali je Madlung minut prije kraja na asistenciju Misimovića glavom pogodio. Taj pogodak daje nadu njemačkom aktuelnom prvaku da ipak prođe u polufinale i napravi najbolji rezultat u Evropi od osnivanja kluba.


Fulham - Wolfsburg 2:1 (0:0)
1:0 - Zamora 60'
2:0 - Duff 63'
2:1 - Madlung 89'
"U prvom poluvremenu Fulham je čekao naše pogrešle i mi smo ih nesvjesno napravili. Na početku drugog poluvremena obje su momčadi pojačale pritisak. Stvarno smo trebali povesti, ali onda smo primili dva gola. Ipak, važno je da smo uspjeli postići taj jedan pogodak", kazao je trener Wolfsburga Lorenz Kostner.

"U igri smo sa ovim porazom. Gol koji smo postigli apsolutno je zaslužen. Pokazali smo našu snagu. Naravno, to nije optimalan rezultat, ali smo odigrali dobro i još uvijek možemo proći dalje", kazao je Zvjezdan Misimović.

Fulham i Wolfsburg nemaju previše ambicija u prvenstvu, budući da su i jedni i drugi na sredini tablice. Stoga, Evropska liga je imperativ za obje momčadi. Ni Fulham se ranije nije uspio plasirati u polufinale ovakvog natjecanja.

Wolfsburg nema većih problema sa sastavom pred večerašnji duel, dok gostujući trener Roy Hodgson ne može računati na povrijeđene Paintsila, Johnsona i Elma.

Napomenimo da je Wolfsburg avanturu u Evropskoj ligi započeo nakon eliminacije u grupnoj fazi Lige prvaka, kada su Manchester United i CSKA iz Moskve prošli dalje, a Vukovi završili treći ispred Bešiktaša. Potom su u šesnaestini finala Evropske lige izbacili španski Villarreal, a u osmini finala Rubin iz Kazana, dvije zaista strašne momčadi.

Fulham je počeo od grupne faze Evropske lige. U šesnaestini finala bolji su bili od aktuelnog prvaka ukrajinskog Shakhtara, da bi u narednoj fazi izbacili, ni manje ni više, no torinski Juventus.

Može li Standard osvetiti Anderlechta?

HSV nastoji doći do finala, budući da se 12. maja finale igra na HSH Nordbank Areni u Hamburgu. Prepreka do polufinala im je belgijski Standard. Nijemci su na pomenutom stadionu prošlog četvrtka slavili sa 2:1. Nezgodni Belgijanci su poveli preko Mbokanija, ali su Petrić i Nistelrooy okrenuli rezultat u korist domaćih.

Standard je iza sebe ostavio Red Bull Salzburg te grčki Panathinaikos, dok se HSV u osmini finala već susreto sa belgijskim predstavnikom. Tada su eliminisali Anderlecht, a rundu ranije i holandski PSV.


HSV - Standard 2:1 (2:1)
0:1 - Mbokani 39'
1:1 - Petrić 42' (penal)
2:1 - Nisterlooy 44
HSV je trenutno šestoplasirani u Bundesligi i bori se za mjesto koje i naredne sezone garantuje Evropsku ligu, dok je prvenstvo Belgije tek startao.

Nakon dva gola Standard ima pobjedu i poraz, odnosno šest bodova na svom kontu. Slavili su protiv Charleroia, a potom su kao gosti minimalno poraženi od Genka.

Iako se Steven Dufour skoro oporavio, trener Standarda neće previše riskirati, pa nije najavljen u sastavu večeras. Muhamed Sarr je odradio kaznu te se vraća u sastav. Felipe je propustio trening i upitan je za ovu utakmicu.

Kod HSV-a Marcell Janssen i Eljero Elia zbog povreda ne igraju, dok je pod upitnikom Hrvat Mladen Petrić, koji je zbog problema s preponama propustio duel sa Hannoverom, no doputovao je u Liž sa ostatkom momčadi.

Promo

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.