Wengeru prilika da se vrati kući

Arsen je sedam godina bio na klupi Monaca

Wengeru prilika da se vrati kući

Posljednjih sezona žrijeb nije mazio Arsenal u nokaut fazi Lige prvaka.Dva puta Bayern zaredom, prije toga Milan, pa Barcelona. Ovaj put je će Wengerov Arsenal za protivnika imati Monaco.

Klub u kojem je upravo Wenger udario temelje svoje trenerske karijere. Kluba na čijoj klupi je Wenger
sjedio od 1987. do 1994. godine. Navodno je Wenger imao jednu ponudu za povratak u Kneževinu za 12 miliona eura godišnje, međutim on je potpisao novi sa Arsenalom za još tri godine.

Sa Monacom je Wenger 1988. godine bio prvak Francuske. Ekipa je u narednoj stigla do četvrtfinala Kupa Prvaka. U to vrijeme dres Monaca su nosili Weah, Claude Puel, Patrick Battiston, Amoros, Mark Hateley, Glenn Hoddle, Pettit. Nakon naslova prvaka Monaco će sa Wengeron uzeti Kup Francuske, dva puta u prvenstvu će završiti na drugom mjestu, dok je 1992. godine ekipa stigla do finala Kupa Kupova. U finalu su poraženi od Werdera 2:0. To su bile godine stasavanja jednog Thurama, Pettita, Thierry Henrya, koji su igrali zajedno sa Klinsmannom, Djorkaeffom.

1994. godine Wenger je napustio Monaco, ali i Francusku nakon velike afere koja je potreska francuski fudbal oko namještanja rezultata. Dvadeset i jednu godinu kasnije, Wenger će voditi Arsenal protiv Monaca

" Za Monacu me vežu prekrasne uspomene. Tamo sa dobio prvu pravu priliku kao mladi trener. Odlazak u Monaco će za mene biti kao jedna vrste
povratak kući. Klub sam napustio prije 20 godina, ali nisam zaboravio šta smo tamo napravili prije više od dvadeset godina " kaže Wenger.

Zaprati Arsenal, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
Arsenal Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.