Za Borussijin uspon zaslužan je samo jedan čovjek!
Foto: EPA

Andre Schubert preporodio ekipu

Za Borussijin uspon zaslužan je samo jedan čovjek!

Sjećate li se Borussije Monchengladbach na početku sezone u Bundesligi? Pet utakmica, pet poraza i posljednje mjesto na tabeli...

Ekipa je upala u krizu, trener Lucien Favre je potpuno izgubio kompas i sve je izgledalo kao da bi jedan od najvećih njemačkih klubova mogao doživjeti ekspresno 'triježnjenje' nakon nestvarno dobre prošle sezone, u kojoj je izboren direktan plasman u Ligu prvaka.

Srećom za navijače Gladbacha, ta neugodna situacija je već stvar davne prošlosti. Krajem septembra, na klubu Borussije stigao je Andre Schubert, relativno mladi stručnjak bez pretjeranog trenerskog iskustva. Bez obzira na početnu krizu, odluka o razilaženju sa Favreom bila je teška, s obzirom da je za četiri i po godine boravka u Monchengladbachu od tima koji se bori za opstanak napravio učesnika Lige prvaka.

Mnogi Borussijini nostalgičari nisu podržali Lucienovu smjenu, ali se s vremenom pokazalo da je to bio ispravan potez. Schubert je doslovno preporodio tim, a o njegovim uspjesima najbolje govori statistika.

Ekipu Borussije je vodio u dvanaest utakmica - osam u Bundesligi, tri u Ligi prvaka i jednu u DFB Cupu. Schubert je ostvario osam pobijeda, tri remija i samo jedan poraz. Pred Borussijom su padali Augsburg, Stuttgart, Wolfsburg, Frankfurt, dva puta Schalke, Hertha i Hannover. Jedini tim koji je osjetio slast pobjede nad Borussijom u posljednja tri mjeseca je Manchester City (pogotkom iz penala u sudijskoj nadoknadi za 2:1), dok recimo Juventusu to nije uspio ni u dva pokušaja (dva remija).

Ako ćemo se bazirati samo na Bundesligu, Borussia je u osam utakmica pod vodstvom Schuberta sakupila čak 22 boda, uz gol razliku +16 (23:7). Gledajući posljednjih osam kola, ekipa iz Monchengladbacha dijeli prvo mjesto najuspješnijih ekipa i to u društvu velikog Bayern Munchena, koji je također osvojio 22 boda uz nešto bolju gol razliku (+22).

Potražite više informacija na temu Bundesliga:

Borussia Monchengladbach se trenutno nalazi na petom mjestu na tabeli i više uopšte nije nerealno očekivati da ih i dogodine vidimo u Ligi prvaka. Ako sjajni Schubert sa svojim igračima nastavi raditi svoj posao kao i do sada, bajka kluba sa Borussia Parka bi mogla još da potraje...

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.