Zadnje kolo Južnoamerikanaca propustite samo ako se ženite

Svi mogu na Svjetsko, svi mogu bez Svjetskog

Zadnje kolo Južnoamerikanaca propustite samo ako se ženite

U Južnoj Americi vjerovatno nikada nije bilo lakše, a ni teže plasirati se na Svjetsko prvenstvo kao u ovom kvalifikacionom ciklusu. Sve reprezentacije, osim Brazila, igraju katastrofalan fudbal, ali ipak se mogu plasirati u Rusiju.

Urugvaj, Čile, Kolumbija, Argentina...Sve su to reprezentacije koje u svojim redovima imaju najveće zvijezde evropskog fudbala poput Cavanija, Suareza, Sancheza, Vidala, Falcaa, Jamesa Rodrigueza, Icardija ili Messija. 

Upravo zbog toga je neshvatljivo da igraju tako loše. Nije prokletstvo loših rezultata u Južnoj Americi zadesilo samo Argentince, već i ostale reprezentacije koje smo nabrojali. Neshvatljivo je da jedan Urugvaj u odlučujućim trenucima kvalifikacija ne može da pobijedi Venezuelu u gostima. Neshvatljivo je da je ta Venezuela u dosadašnjem dijelu kvalifikacija primila čak 35 golova, a da su sačuvali mrežu protiv dva ponajbolja napadača današnjice - Luisa Suareza i Edinsona Cavanija. 

Šta tek reći za Argentince. Oni za pobjedu ne znaju čak četiri vezana meča, ali još uvijek mogu u Rusiju, a za to im je potrebna 'samo' pobjeda na gostovanjuu kod otpisanog Ekvadora. Treba reći i to da Argentince sreća (u vidu ostalih rezultata) prati tokom cijelog toka kvalifikacija, a tako je bilo i sinoć. Ekvador je izgubio u gostima kod Čilea sa 2:1 i baš na taj način ostao bez šansi za Mundijal pa će protiv Argentine biti bez motiva i sigurno će na taj način Gaučosima olakšati posao. 

Treba spomenuti i to da se nekadašnji trener Seville Jorge Sampaoli potpuno pogubio kada je u pitanju sastav tima. Već nekoliko mjeseci poziv ne dobija prva zvijezda Juventusa Gonzalo Higuain, a Aguero i Icardi su povrijeđeni. Upravo zbog toga sinoć je u napadu počeo Benedetto, a čitavim tokom meča na klupi je ostao prvi strijelac Serije A Paulo Dybala. Zamislite da ovaj stručnjak vodi našu reprezentaciju i da je u jednom od odlučujućih mečeva kvalifikacija napravio ovakve poteze...

Ali, ne mari mnogo za tim Sampaoli kad još uvijek ima šansi za Rusiju. Upravo zbog toga su kvalifikacije u Južnoj Americi daleko lakše nego u Evropi. U evropskim kvalifikacijama napravite jedan ozbiljan kiks i već ste otpisani kada je u pitanju borba za prvo mjesto i ostaje vam nada da ćete u baraž, a u Južnoj Americi od 17 mečeva ne pobijedite 10 (Kolumbija) i opet se nalaze na mjestu koje vodi u Rusiju. 

Ali, dobro, to nije tema ovog teksta. Pozabavimo se posljednjim kolom kvalifikacija. 

Argentina mora pobijediti

Ako Argentinci izgube ili odigraju neriješeno u gostima kod Ekvadora, Messija vjerovatno nećemo gledati u Rusiji. To je crni scenario za reprezentaciju koju s kupe predvodi izgubljeni Sampaoli. S druge strane, u slučaju pobjede Argentinci su u najmanju ruku barem u dodatnom baražu, a ukoliko Peru i Kolumbija u posljednjem kolu podijele bodove, onda Argentina pobjedom ide direktno u Rusiju. U slučaju da Messi i društvo uzmu samo bod kod Ekvadora, onda se moraju nadati porazu Perua od Kolumbije i barem remiju Paragvaja protiv Venezuele, u suprotnom će ostati na šestom mjestu i neće vidjeti ni baraž. 

 

 

Čile veoma ugrožen

Čileanci igraju katastrofalno u ovim kvalifikacijama i doživjeli su čak sedam poraza do sada. U posljednjem kolu gostuju kod Brazila koji se davno plasirao u Rusiju, a za mirne snove trebat će im pobjeda. Iako je Čile trenutno treći na tabeli, ipak ima samo bod više od šestoplasirane Argentine. U slučaju pobjede Argentinaca i barem remija Kolumbije i Perua, Čile pada na najmanje peto mjesto, ali to nije kraj njihovim mukama. Ukoliko u tom slučaju i Paragvaj pobijedi Venezuelu, što je očekivano, Čileanci će ostati iza petog mjesta i nećemo ih gledati u Rusiji. Naravno, sve ovo je moguće ako Čile ne uzme barem bod kod Brazila. A, ako uzme jedna bod, onda će po ovom scenariju biti peti i igrat će dodatni baraž. Dakle, njima je zaista neophodna pobjeda u gostima kod Brazila da ne moraju osluškivati ostale rezultate. 

Urugvaj je koliko-toliko siguran

Urugvajci su odigrali veoma loše kvalifikacije, ali za njih ne bi trebalo biti problema da se nađu u Rusiji. Njima je u posljednjem kolu dovoljan samo bod kući protiv Bolivije kako bi sigurno ostali iznad petog mjesta i direktno otišli na Svjetsko prvenstvo. Naravno, Bolivija je veoma slabašna reprezentacija koja se nalazi na pretposljednjem mjestu kvalifikacija. 

Raspored svih mečeva posljednjeg kola:

Brazil-Čile (Čileanci sa bodom vjerovatno u baražu, s porazom vjerovatno ostaju bez Rusije)

Ekvador-Argentina (Argentinci u slučaju poraza ostaju bez Rusije, a vjerovatno i u slučaju remija)

Paragvaj-Venezuela (Paragvajci moraju pobijediti i nadati se kiksu Argentine i Perua)

Peru-Kolumbija (I jednima i drugima gori bod nogama, a u slučaju remija više koristi bi imala Kolumbija)

Urugvaj-Bolivija (Urugvajci jednim bodom sigurno odlaze u Rusiju)

Potražite više informacija na temu Kvalifikacije za SP:

Svi mečevi posljednjeg kola južnoameričkih kvalifikacija igraju se u noći s utorka na srijedu od 1.30 sati.

I, da, samo da se zna, u Južnoj Americi nije toliko zanimljivo do posljednjeg kola jer se igra sjajan fudbal, već zbog toga što se igra očajan fudbal. 

Promo

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi