Zaria Balti - Dalek put i velika nepoznanica

Sarajevo gostuje u Moldaviji

Zaria Balti - Dalek put i velika nepoznanica

Moldavska Zaria iz Baltija bit će protivnik Sarajevu u 1. pretkolu Evropske lige i može se reći da bordo tim u žrijebu nije imao previše sreće s obzirom da je izvukao nepoznat, ali sigurno ne naivan tim, i to u konkurenciji klubova iz Gibraltara, Luksemburga, San Marina i Andore.

Zaria je sezonu u moldavskoj ligi završila na četvrtom mjestu sa 65 bodova, samo četiri manje od Dacije i Sheriffa, koji je na kraju osvojio titulu. Riječ je o ekipi koja prema Transfermarktu vrijedi 4 miliona eura i koju sačinjavaju pretežno domaći fudbaleri, uz nekoliko internacionalaca.

Za klub koji je osnovan 1984. godine će ovo biti tek treće učešće u Evropi. Zaria je kvalifikacije za Evropsku ligu igrala u sezonama 2010/11. i 2016/17., kada joj je malo nedostajalo da izbaci mađarski Videoton (2:0, 0:3). Ovaj klub je u svojoj historiji osvojio samo jedan trofej i to Kup Moldavije u sezoni 2016. godine. U nedavno završenoj sezoni, Zaria je igrala finale Kupa u kojem je ubjedljivo poražena od Sheriffa rezultatom 5:0.

Vjerovatno najpoznatiji igrač Zarije je Ruben Gomez, 33-godišnji argentinski veznjak koji je tokom karijere igrao u Ukrajini, Belgiji, Grčkoj i Kipru. Tu je još nekoliko sadašnjih i bivših reprezentativaca Moldavije, a vrijedi istaći iskusne Maxima Mihaliova (30) i Alexandrua Onicu (32). Trener ove ekipe je 46-godišnji Vlad Goian, koju je na klupu stigao u junu 2016. godine.

Moldavski klubovi su se u prošlosti već sastajali sa predstavnicima Bosne i Hercegovine, a svakako se pamti sezona 2011/2012. kada je Željezničar sa ukupnih 1:0 izbacio Sheriff i plasirao se u 3. pretkolo Evropske lige. 

Za bordo tim je olakšavajuća okolnost što će Zaria Sarajevo ugostiti na stadionu na kojem inače ne igra domaće utakmice. Tako će naš predstavnik gostovati u glavnom gradu Moldavije Kišnjevu na stadionu Zimbru kapaciteta 10,500 sjedećih mjesta. Riječ je o modernom stadionu izgrađenom 2006. godine, na kojem reprezentacija Moldavije često igra svoje mečeve. Uz to, revanš je na Koševu, što Sarajevu također može ići u prilog.

Potražite više informacija na temu Liga prvaka:

Svakako da bi na Koševu bili mnogo zadovoljniji da su za protivnika dobili bilo koju od preostale četiri ekipe koje su bile u opticaju, ali žrijeb nije bio previše naklonjen Sarajevu koje će morati na daleki put i na noge protivniku o kojem, barem na prvu, ne zna previše toga. Ali, do prve utakmice je ostalo još vremena za detaljnu analizu.

Prvi meč ova dva kluba igra se u Kišnjevu 29. juna, a revanš na Koševu je zakazan za 6. juli. 

Zaprati FK Sarajevo, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
FK Sarajevo Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

Promo

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi