Zbog sudijske lakrdije ponovljeno 18 sekundi utakmice

Glupost njemačke sudinice

Zbog sudijske lakrdije ponovljeno 18 sekundi utakmice

Njemačka sudinica Marija Kurtes je u sudijskoj nadoknadi utakmice poništila gol reprezentacije Engleske s bijele tačke za 2:2 jer je jedna igračica ranije utrčala u kazneni prostor. 

Umjesto da dosudi ponovo izvođenje jedanaesterca, sutkinja je engleskoj igračici pokazala žuti karton i svirala slobodni udarac za Norvešku koja je dobila utakmicu 2:1.

Šokirani Englezi su nakon utakmice uložili protest, a UEFA je prihvatila njihovu žalbu i odredila da se ponovo odigra završnica utakmice. I to od trenutka izvođenja kaznenog udarca. Ponovilo se posljednjih 18 sekundi susreta, ali pod vodstvom novog sudije.

Engleska fudbalerka Leah Williamson je uspješno realizovala jedanaesterca, a meč je okončan rezultatom 2:2. Na koncu su obje selekcije imale razloga za zadovoljstvo jer su izborile plasman na završnicu Evropskog prvenstva u Izraelu. Engleskinje kao pobjednice skupine, a Norvežanke kao najbolja drugoplasirana ekipa u šest kvalifikacijskih grupa.

Njemačka sudinica je nakon velike greške koju je napravila je poslana kući i pitanje je kako će se nastaviti njezinasudijska karijera nakon ovako velike pogreške.
2006. godine FIFA je odlučila drugačije


Potražite više informacija na temu Kvalifikacije za EURO 2024:

Interesantno je da se slična situacija dogodila i u azijskim kvalifikacijama za svjetsko prvenstvo 2006. godine u susretu između Uzbekistana i Bahraina, ali tada je ponovljena cijela utakmica.
Uzbekistan je pobijedio s 1:0, no meč je poništen jer je japanski sudija Toshimitsu Yoshida načinio istu glupost kao i njemačka sudinica. Yoshida je u 38. minuti dosudio kazneni udarac za Uzbekistan, ali potom nije priznao pogodak već je loptu dodijelio Bahrainu zbog ranijeg utrčavanja u kazneni prostor. 


Uzbekistanci su tražili ponavljanje jedanaesteraca, no Japanac je dosudio loptu za Bahrain. Uzbekistan je uložio žalbu i zatražio da se utakmica registruje 3:0, ali je FIFA odlučila da utakmica ponovi i to od prve minute. Ponovljeni susret je završio 1:1, a u revanšu je bilo 0:0 pa je Bahrain prošao dalje.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.