Zec: Luda utakmica i historijski rezultat Gabale

Gabala iz Evrope izbacila slavni Panathinaikos

Zec: Luda utakmica i historijski rezultat Gabale

A. Beganović

Jedno od najprijatnijih iznenađenja kvalifikacija za evropska klupska takmičenja je azerbejdžanska Gabala. Naime, ekipe koju je u ovom prelaznom roku pojačao i bosanskohercegovački reprezentativac Ermin Zec uspjela se plasirati u grupnu fazu Evropa lige. 

Svoj put u kvalifikacijama Evropa lige Gabala je započela duelom sa Dinamom Tbilisijem. U 2. pretkolu azerbejdžanska ekipa je bila bolja od Čukaričkog, da bi u 3. nadigrala kiparski Apollon. 

I kada su kuglice na žrijebanju Gabali u 4. pretkolu za protivnika "servirale" slavni grčki Panathinaikos, azerbejdžansku ekipu su unaprijed svi otpisali. Međutim, Zec i društvo nisu unaprijed položili oružje, odigrali su dva sjajna susreta (0:0, 2:2) i na kraju su se zasluženo plasirali u grupnu fazu.

"Nevjerovatno, ne znam šta da vam kažem. Ovo je historijski uspjeh za Gabalu, ali i za azerbejdžanski fudbal. Drago mi je što sam dio ovog tima. Odigrali smo zrelo u oba susreta protiv Panathinaikosa i na kraju smo zasluženo prošli dalje", na početku razgovora za SportSport.ba ističe Zec.

"Atmosfera na tribinama je bila fenomenalna. Domaći su imali veliku podršku, no mi se nismo prepali grčkih navijača. Imali smo 0:0 iz prvog susreta, brzo smo poveli, a kada su se Grci vratili, ponovo smo stigli do prednosti i mislim da je tada sve bilo gotovo. Nakon susreta domaći navijači su bili nezadovoljni, čak su utrčali i na teren. Kada smo ušli u svlačionicu nastalo je ludilo, došao je i predsjednik kluba. Biće i dobrih premija, a s nestrpljenjem očekujemo i žrijebanje, te sam siguran da nećemo biti samo prolaznici u grupnoj fazi", dodao je bh. reprezentativac.

Nakon što je četiri i pol godine igrao u Turskoj, te pola u Rijeci, Zec je u ovom prelaznom roku odlučio prihvatiti ponudu Gabale. Hrabar potez, no na kraju se pokazao kao ispravan.

"Bilo je ponuda, kako iz Turske, tako i iz Izraela. Najkonkretniji je bio Hapoel iz Tel Aviva, no onda su se javili iz Gabale. Dugo sam razmišljao jer znate kakvo je naše mišljenje o Azerbejdžanu i tamošnjem fudbalu. Međutim, kontaktirao sam neke ljude, bivše saigrače i svi su mi o ovom klubu govorili samo riječi hvale. Prihvatio sam ponudu i nisam se pokajao. Gabala ima jedan od najboljih trening kampova na svijetu, to je nevjerovatno. Riječima se ne može opisati", govori nekadašnji napadač bugojanske Iskre, Šibenika, Genclerbirligija, Rijeke i Balikesirspora.

"Sjajno sam prihvaćen od novih saigrača, struke i čelnika kluba. Zadovoljan sam, brzo sam se izborio za mjesto u ekipi iako sam se pridružio kada se već igrala Evropa liga. Dobro smo startali i u prvenstvu, zajedno sa Šehićevim Qarabagom se nalazimo na vrhu tabele. Mislim da ćemo se s njima boriti za titulu, no ne treba otpisati niti Neftči i Inter Baku. Ima dosta dobrih ekipa, a navijači su posebna priča. U Turskoj sam bio četiri i pol godine i tamo su navijači doista nevjerovatni, ali u Azerbejdžanu ljudi žive za fudbal", dodao je Zec.

Potražite više informacija na temu Liga prvaka:

Nakon što je Zeca iz samo njemu znanih razloga iz reprezentacije otpisao bivši selektor Safet Sušić, Mehmed Baždarević ga je nakon sjajnih partija u Balikesirsporu vratio u nacionalni tim. Brzonogi Bugojanac je ponovo dobio poziv i s velikim nestrpljenjem očekuje okupljanje našeg nacionalnog tima.

"Ne želim se vraćati u prošlost. Uvijek sam govorio da ću najbolje pričati na terenu. Igrati za reprezentaciju je velika čast, ali i obaveza i svaki minut na treningu shvatam kao privilegij. Očekuje nas težak susret u Belgiji, no nismo bez šansi. Domaći su favoriti, ali vjerujte mi da je sve moguće. Siguran sam da ćemo dati sve od sebe, a ako nas Belgijanci nadigraju čestitat ćemo im. Nakon Belgije slijedi Andora i to na domaćem terenu. Ne smijemo se opuštati, danas svako igra fudbal, pa i igrači iz Andore", zaključio je Zec.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.