Željko Širić osuđen na četiri godine zatvora

Zbog primanja mita za pošteno suđenje

Željko Širić osuđen na četiri godine zatvora

Nakon devet mjeseci suđenja na zagrebačkom Županijskom sudu danas je izrečena nepravomoćna presuda bivšem dopredsjedniku Hrvatskog nogometnog saveza (HNS) Željku Širiću i nekadašnjem sekretaru NK Karlovac Nevenu Šprajceru.

Dvojac optužen za korupciju u prvoj hrvatskoj nogometnoj ligi proglašen je krivim. Širić je osuđen na četiri godine zatvorske kazne i dobio je osam godina zabrane rada u tijelima HNS-a, dok je Neven Šprajcer dobio 10 mjeseci uvjetno i četiri godine zabrane rada u nogometnom klubu. Obojica moraju vratiti nepripadajuću imovinsku korist.

Treća osoba koja je bila optužena u ovoj slučaju je Stjepan Djedović, ali je postupak protiv njega razdvojen nakon pretrpljenog moždanog udara. Hapšenje pomenutih osoba stiglo je kao nastavak akcije  'Offside'u kojoj se po istragom za namještanje 12 prvoligaških utakmica.

Pored Širića, Šprajcera i Djedović, na optuženičkoj klupi su se trebali naći organiaztori, Vinko Šaka  bivši trener u omladinskoj školi Dinama, te dvojica slovenskih državljana Dino Lalič te Admir Suljič, ali su se oni nagodili s USKOK-om. Veliku ulogu u ovoj aferi imao je Hrvoje Maleš tada predsjednik uprave Hajduka.

Maleš je sudu posvjedočio da je u ulozi USKOK-ova pouzdanika Širiću platio 30.000 eura za pošteno suđenje, tužitelj je ocijenio logičnim, životnim i potkrijepljenim dokazima, dok je obrana tvrdila da je Maleš prvi kontaktirao i na taj način poticao Širića. Također, tužiteljstvo je smatralo da tajno snimljeni razgovori potvrđuju da je Širić od Maleša tražio novac za koji bi on i bivši fudbalski i dužnosnik Stjepan Djedović osigurali Hajduku pošteno suđenje.

Maleš je nakon današnje presude izjavio kako se borio protiv sistema i anomalija u istom, a ne protiv pojedinih ljudi.

"Borio sam se protiv sustava, a ne protiv ljudi i žao mi je što je to svedeno na nekakav privatni obračun mene i Širića. To je bila isključivo borba predsjednika jedne institucije (Hajduka) protiv anomalija u sistemu"

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.