Željo časno ispao: Plzen je ipak bio prevelik zalogaj

Češki prvak s 2:1 slavio na Koševu

Željo časno ispao: Plzen je ipak bio prevelik zalogaj

E. Škorić

Nogometaši Željezničara časno su se oprostili od bitke za Ligu prvaka. Poraženi su s 2:1 od češkog prvaka Plzena u uzvratu drugog pretkola. Plzen ide dalje ukupnim rezultatom 6:4.

U sjajnom ambijentu podobro popunjenog Koševa Željezničar je, nažalost, loše otvorio utakmicu. Samo pet minuta bilo je potrebno da gosti dođu do vodstva. Nakon jedne akcije Plzena po desnoj strani, te ubačene lopte u peterac, golman Plavih Adnan Hadžić napravio je veliku pogrešku, lopta mu je prošla kroz ruke i noge, dočekao ju je Wagner i lako plasirao u mrežu.

Malo se Željo oslobodio pritiska Plzena, zaprijetio udarcem Benjamina Čolića iz slobodnjaka u devetoj minuti, a u 11. minuti desni bek domaćeg sastava teško se povrijedio, pa je vozilom hitne pomoći prevezen u bolnicu. Zamijenio ga je Mladen Zeljković, koji je na poziciji desnog beka igrao u prvoj utakmici protiv Plzena.

Plavi su napadali u nastavku, Adilović je imao jedan pokušaj, no bezopasno po goste. U 18. minuti Wagner je škaricama zaprijetio, ali pucao je daleko od okvira gola našeg pvaka. Adilović je u 20. minuti krenuo ka golu Plzena, s leđa ga je srušio Prochazka, te je opravdano isključen.

Dobio je Željezničar krila, ali u 30. minuti, potpuno neočekivano, novi gol za Viktoriju. Svraka je ležao na travi 30-ak metara od gola Željezničara, Plzen je gradio napad, Petržela je utrčao na ubačenu loptu, zaobišao Hadžića i zatresao mrežu. No, čini se da je nogometaš Plzena bio malo prebrz i da je bio u nedozvoljenoj poziciji, ali suci se nisu oglasili.

Prijetio je tim s Grbavice preko Jamaka u dva navrata, Svrake i Škaljića, ali Kozačik nije imao problema. Sve do 45. minute, kada je Selimović sjajno centrirao s desne strane, a Jamak glavom s 11 metara sjajno pogodio za veliko slavlje. Završeno je rezultatom 2:1 u korist Plzena.

Plavi u nastavak kreću, kako se i očekivalo, na sve ili ništa. Bilo je nekoliko opasnih napada na otvaranju drugog dijela, a u 51. minuti poslije ubačaja iz kornera, Kerla ne uspijeva najbolje zahvatiti loptu i ona odlazi pored gola.

Kako se bližio kraj, napadi Želje bili su sve učestaliji, ali se Plzen dobro branio i bilo je teško doći do neke izglednije šanse. Škaljić i Jamak su pokušali udarcima sa preko 20 metara, ali neprecizno. U 58. minuti mladi Armin Hodžić je zamijenio Svraku. 

Zbog povrede je u 67. minuti Osim bio primoran izvršiti i treću izmjenu. Škaljića je zamijenio mladi Rijad Bajić. Željo je napadao, pokušavao na sve načine, ali gostujuća odbrana bila je neprobojna. Priveli su gosti iskusno utakmicu kraju, te zasluženo slave prolazak u treće pretkolo. 

Potražite više informacija na temu Liga prvaka:

Zaprati FK Željezničar, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
FK Željezničar Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.