Zenit i Porto pred vratima raja, Mariboru treća sreća?

Uzvrati play-offa Lige prvaka

Zenit i Porto pred vratima raja, Mariboru treća sreća?

Danas su na rasporedi prvi uzvratni susreti play-offa Lige prvaka koji će dati pet učesnika najelitnijeg klupskog takmičenja u Evropi.

U najboljoj poziciji nalaze se ekipe Porta i Zenita, koji će pred svojim navijačima i na domaćem terenu braniti prednosti stečene u Francuskoj, odnosno Belgiji. I Zenit i Porto su svoje prve utakmice na gostovanjima kod Standarda i Lillea pobijedili minimalnim rezultatom 1:0, pa se shodno tome nalaze 'pred vratima raja'. Susret u St. Peterzburgu igrat će se u nešto ranijem terminu od 18 sati, što je već i uoubičajeno za ruske klubove.

Ostala tri susreta, barem ako je suditi po imenima timova i rezultatima iz prvih utakmica, nose mnogo veću neizvjesnost. APOEL će ugostiti Aalborg nakon 1:1 u prvom meču i na Kipru se nadaju da će njihov tim, nakon nekoliko godina, ponovo zaigrati Ligu prvaka. BATE Borisov dočekuje Slovan iz Bratislave i nalazi se u istoj situaciji kao APOEL. Nakon 1:1 u prvom susretu, Bjelorusi će tražiti bilo kakvu pobjedu da se vrate u elitu nakon nekog vremena izbivanja.

Našoj javnosti vjerovatno najinteresantniji duel bit će onaj kojeg će u Glasgowu odigrati Celtic i Maribor. Celtic, koji se već bio oprostio od Lige prvaka u prošlom pretkolu, sada ima priliku pobjedom protiv Maribora zakoračiti u grupnu fazu. Maribor sa druge strane silno želi napraviti pravi evropski iskorak i zaigrati među evropskom klupskom elitom, što im nije polazilo za rukom u protekle dvije sezone kada su ispadali u play-offu. Prije dvije sezone uspješniji je bio Dinamo, a prošle Viktoria Plzen.

Potražite više informacija na temu Liga prvaka:

Remi od 1:1 iz prvog susreta stavlja Celtic u ulogu favorita za plasman dalje, ali to Slovenci sasvim sigurno neće potpisati i krenut će po pobjedu. Ako je mogla Legia, može i Maribor.

Sve utakmice na rasporedu su od 20:45 sati, osim već pomenutog duela Zenita i Standarda koji počinje od 18 sati.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.